. Ma Géza napja van.
DREHER VILLA

DREHER VILLA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Dreher villa Kőbányán, a Halom utca 42-ben található, a mai Csajkovszkij park mögött, ami régen a villa kertje volt. A villa Havas villaként is ismert, mivel eredetileg Havas József jogász, városi tanácsos építtette. Havas 1834-től környékbeli szőlőstelkek felvásárlása által lett tulajdonosa a területnek. Itáliai utazásai során szeretett bele az ottani villákba, ez játszhatott közre abban, hogy az akkor divatos romantikus stílus helyett a ház klasszicista külsőt kapott. A ház felépítése vélhetően 1856-ban történt és valószínűleg Hild Károly (Hild József öccse) építette (azért e sok bizonytalanság, mert a terveket nem szignálták, így a tervező személye csak vélelmezhető).

 

Dreher villaA villa azonban nem sokáig maradt a tulajdonában, 1859-ben eladta Perlmutter Jakab sörgyárosnak, akitől újabb 3 év múlva, 1862-ben (a sörgyárral együtt) Dreher Antal vásárolta meg. A sörgyár rövidesen olyan sikereket ért el (hamarosan évi 4 millió liter sört állítottak elő), hogy a villa bővítésére is lehetőség nyílt, amivel Dreher Feszl Frigyest bízta meg. Az oldalirányú bővítés mindkét oldalon egyforma nagyságú, így a főhomlokzat két-két ablakkal lett szélesebb.

 

A következő bővítésre 1907-ben került sor. Hubert József tervei alapján készült az a kiugró kétszintes rész, amelyet hátsó homlokzathoz toldottak. Mindkét átalakítás során hangsúlyt fektettek arra, hogy a ház eredeti, klasszicista stílusa megmaradjon. A villában a II. világháborúig a sörgyár mindenkori vezérigazgatója lakott.


1950-ben a kastély kertjét közparkká nyilvánították, Kőbányai Ifjúsági Park néven. Mai nevét 1963-ban kapta. A parkban ma zeneszerzők szobrai sorakoznak, a névadó Csajkovszkijé mellett, megtalálható még Chopin, Berlioz és Liszt Ferenc szobra is.

 

A szocializmus éveiben az épület a munkásőrség bázisa lett, állapotának megóvására ezekben az évtizedekben nem fordítottak túl sok figyelmet, a parkot vasbetonkerítéssel választották le.

 

Cserépkályha a Dreher villában

Az állagromlás ellenére az épületben található cserépkályhák többségének állapota kielégítő (központi fűtés hiányában szinte minden szobában volt egy cserépkályha). Az alagsorban lévő konyha (ahonnan étellifttel küldték fel az ételeket) berendezéseinek egy része és csempéi is viszonylagos épségben maradtak meg.

 

A villa felújítására sajnos a rendszerváltást követően sem került sor, állapotmegőrzése sem megoldott, de legalább az épületet őrzik, a kerítésen belüli területet kamerák figyelik. 2008-ban az önkormányzat lehetővé tette, hogy évente egy alkalommal (a kőbányai pincerendszerrel együtt) a nagyközönség ingyen megtekinthesse.

 

 

Forrás: fovarosi.blog.hu, wikipedia

Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újból megjelent a Gyermekvasút Ságvári-liget állomása a MÁV jegyautomatáin. Lehet oda is jegyet venni.
Bővebben >>