. Ma Frigyes napja van.
BKV ellenőr juttatott fogdába egy ártatlan rokkant nyugdíjast
2013-10-15 11:18:47
BKV ellenőr juttatott fogdába egy ártatlan rokkant nyugdíjast

BKV ellenőr juttatott fogdába egy ártatlan rokkant nyugdíjast

2013. október 4-én reggel 8 óra előtt néhány perccel egy kőbányai rokkantnyugdíjas hölgy felszállt az Éles saroknál a 62A jelű villamosra, hogy elmenjen a Bosnyák térre. Nem gondolta, hogy több órás, cseppet sem felemelő kalandban lesz része.


Néhány megállóval úti célja előtt BKV BKK ellenőrök szálltak fel a járműre és utasunktól is kérték a menetjegyet illetve a bérletet. Természetesen a 61 éves hölgy elővette a tárcáját és azt kinyitva megmutatta a bérletét – ahogy szokta. A BKV BKK ellenőrzést végző munkatársnője arra kérte, hogy vegye ki a tárcából a bérletet és adja át. Ez utóbbi már nem a megszokott rutin volt az ellenőrzés során utasunknál, ezért meg is kérdezte, hogy mi az oka a kérésnek, melyre azt a választ kapta, hogy a bérletigazolvány hátulját szeretné megnézni.


HELYREIGAZÍTÁS


Szerkesztőségünk ma 14:14 perckor telefonhívást kapott a BKV sajtóosztályáról, melyben arra hívták fel a figyelmünket, hogy cikkünk és címe is tévesen BKV ellenőrről ír, ezért helyreigazítást kértek. A jegyellenőrök munkáltatója helyesen a BKK (Budapesti Közlekedési Központ).


A X. kerületi Hírhatár Online ezúton tesz eleget a BKV helyreigazítási kérelmének azzal, hogy a címet sajnos technikai okok miatt nem tudjuk utólag javítani.


Ezúton kérünk elnézést, amiért tévesen a BKV-val azonosítottuk az ellenőröket.


Szeretnénk leszögezni, hogy a tévedésünket az okozta, hogy a jegyellenőrök a mai napig olyan karszalagot és egyenruhát viselnek, melyen a Budapesti Közlekedési Vállalat logója szerepel.


Éppen ezért szerkesztőségünk fel fogja venni a BKK-val a kapcsolatot annak érdekében, hogy a cikkben leírt ügyről, és a megtévesztő egyenruhák és karszalagok használatáról meg tudjuk kérdezni az ellenőr tényleges munkaadóját, azaz a Budapesti Közlekedési Központot.


X. kerületi Hírhatár Online szerkesztősége


Az érintett villamos tájékoztató táblájaUtasunk teljesítette a kérést, azonban még ez sem felelt meg akkurátus ellenőrünknek, ezért kivette az utas kezéből a bérletet és elkezdte kicsomagolni a szokásos átlátszó műanyag tokból. Utasunk kíváncsian kérdezte, hogy ugyan mit keres, mire azt a választ kapta, hogy a dátumot. Utasunk még mindig készségesen felvilágosította, hogy a bérletszelvényen ott van jól láthatóan a dátum, 2013. október 15-ig érvényes. Ekkor tudta meg, hogy az ellenőr a bérlet igazolvány kiállításának dátumát keresi.

- Ó, az nem most volt, amikor ezt csináltattam.

- Nem baj, én azért megnézem – hangzott a válasz.

A bérletigazolvány teljes szétszedése után jött derült égből a villámcsapás (és a kijelentés!):

- Hamis a pecsét a fényképen. (így, megfellebbezhetetlenül.)

Utasunk értetlenül állt, mert azt sem tudta, hogy ott pecsét van, és ha igen, az milyen, ő ugyanis nem szokta nagyítóval vizsgálgatni az ezeréves bérletét. De már csattant is az ellenőr következő kijelentő mondata:- Ezt maga csinálta.

Utasunk döbbenten kérdezett vissza: - Én? Azt sem tudom, hogy kell csinálni.

 

Ettől a pillanattól a BKV BKK ellenőr átment „rendőrbe”, kérte a személyi igazolványt. Utasunknak pechje volt (és két retikülje), nem volt nála a személyi igazolványa, valószínűleg a másik táskájában maradt, mert nem lelte. Alternatívaként hősnőnk ajánlgatta a nyugdíjas igazolványát, mert az szerencsére ebben a táskában volt, de BKV BKK ellenőrünk ragaszkodott a fényképes igazolványhoz. Az bizony nem volt: sem vezetői engedély, sem útlevél, sem a már keresett személyi igazolvány.


A BKV BKK ellenőr ekkor közölte, ha nincs fényképes igazolvány, fizessen a hölgy 16 000 Ft helyszíni bírságot. Utasunk nem kívánta kifizetni a büntetést, hiszen érvényes bérlettel utazott. Ekkor jött a BKV-s BKK-s „arany mondat” – rendőrt hív. Az utas ezzel egyet értett. Ehhez viszont mindahányan leszálltak a villamosról – a Bosnyák téren.

Ellenőrök egy villamos megállóban (illusztráció)

Amíg a rendőrségre várt a kis csoport, az ellenőr azt a felvilágosítást adta a már addig is meghurcolt rokkant hölgynek, hogy vagy fizesse ki a 16 000 Ft-os összegű bírságot, vagy vegyen jegyet és azzal tovább mehet (?!), de a bérletet nem adja vissza, mert azt ő most elkobozta, hogy becsatolhassa további vizsgálatra. Ekkor már utasunk ragaszkodott a rendőrökhöz.


A kiérkező rendőrök ezek után a XIV. kerületi (Stefánia úti) Rendőr-kapitányságra vitték a hölgyet és fogdába zárták! Mindaddig ott kellett lennie, amíg a rendőrök által kihívott igazságügyi szakértő meg nem érkezett.


Az igazságügyi szakértő – a hölgy elmondása szerint – felháborodott azon, hogy már megint ilyen ügyben rángatták el a rendőrségre, ismét egy nem létező hamisítási ügyben tölti feleslegesen az időt. Sokadszorra hívták „hamis” BKV/BKK bérlet ügyben, eddig egyik sem volt hamis.


Utasunk még „szerencsésnek” mondhatja magát, mert „csak” 5 órát várt a szakértőre. A rendőrök azzal „bíztatták”, hogy lehet 12 óra is, mire odaér a kirendelt szakértő.


Régi típusú bérletigazolvány (illusztráció)Tehát – a rendőrség által kiadott igazolás alapján – a hölgy a túlbuzgó BKV BKK ellenőr miatt, 08.35 és 13.55 között a rendőrségen tartózkodott, előállítottként. Öt órát töltött egy fogdában, mint valami bűnöző. Dagadtra sírta a szemeit. Szívinfarktus és gerincműtét után, 61 éves rokkant nyugdíjas nőként, aki tisztességesen élte és dolgozta végig eddigi életét, felnevelt két fiút, három gyönyörű unoka nagymamája.

 

Mindezt azért, mert egy BKV BKK ellenőr szerint egy 10 éves bérletigazolványon csak azért mosódhat el a pecsét, mert azt hamisították. És azért is, mert az utóbbi időben a BKV BKK ellenőrök már szinte hatóságként járhatnak el úgy, hogy ahhoz természetesen a megfelelő képzést nem kapták meg.


Nem mellékesen a porig alázott hölgy oldalanként 100,-Ft-ért kaphatott fénymásolatot a saját ügyében készült jegyzőkönyvből.

Jegyzőkönyv - első oldal

Talán egy hete járta körbe az internet világát a videó felvétel, amikor egy nőt a földön húztak végig a BKV BKK ellenőrökkel együtt dolgozó közterület felügyelők. Utasunk lehet, hogy csak azért úszta meg a még nagyobb megaláztatást, mert együttműködő volt.


Tehát hiába utazunk érvényes bérletszelvénnyel, ha viseltes a bérletigazolvány, még pórul is járhatunk. Néhány órára a rendőrségi fogda vendégszeretetét élvezhetjük.


Érdemes volt ilyen jogosítványokat és hatalmat adni a BKV ellenőreinek. Már a tömegközlekedésben (is) retteghetünk. A Fidesz által épített rendpárti világban, a Tarlós főpolgármester által kinevezett Orbán-rokon Vitézy Dávid ilyen és hasonló intézkedések bevezetésével akarja elérni azt, hogy ne legyen veszteséges a BKV a főváros közösségi közlekedését biztosító cég(csoport). Ártatlan embert hurcolnak meg, a rendőrség és az igazságügyi szakértő ezzel töltik az idejüket (és költik az adófizetők pénzét feleslegesen), mert a BKV BKK ellenőrnek joga van hozzá, hogy vélt hamisítási ügyben előállíttassa az utast.


Nem tudni, hogy a van-e köze az esethez annak a ténynek, hogy a vegzált utas egy cigány származású hölgy. Remélhetőleg ez csupán szerencsétlen véletlen.


Érsek Juli riportja


Képek: femina.hu, villamosok.hu, origo.hu, bkvfigyelo.postr.hu

Utoljára frissítve: 2013-11-22 21:05:03

További híreink
Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
Az ügyészség a börtönbüntetés mellett 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozta Schadl Györggyel szemben, aki ezt az összeget már csaknem meg is kereste ...
2024-07-07 09:47:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
„Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke hétfőn este Rónai Egon – általa – provokatívnak vélt interjúkezdetére radikálisan reagált és kb. két perc elteltével élő adásban kisét...
2024-06-11 18:06:00, Hírek, Fókuszban Bővebben
A Magyar Péter jelenségről
Magyar Péter berobbanása a hazai közéletbe alaposan felkavarta a politikai értelemben vett állóvizet. Sokan és sokféleképpen értelmezték eddig ezt a hazai viszonylatban s...
2024-06-04 15:41:53, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A június 9-ei választások során több politikus és párt is jelentős vereséget szenvedett. Németh Szilárd kizára...
Bővebben >>