. Ma Jolán napja van.
A Political Capital mandátum kalkulátora rossz, nem is kicsit
2013-09-23 20:14:02
A Political Capital mandátum kalkulátora rossz, nem is kicsit

A Political Capital mandátum kalkulátora rossz, nem is kicsit

Ma reggel a facebookon akadtam rá a Political Capital mandátum kalkulátorára és rögtön kipróbáltam. Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok sem elemző, sem közvélemény kutató, azonban nekem, laikusnak van néhány észrevételem a kalkulátorral kapcsolatban.


Először is, a hatályos törvény szerint egy pártszövetség parlamenti bejutási küszöbe a listás szavazatok 10%-a, ha két párt és 15%-a, ha három vagy több párt szövetségéről van szó.


Ha a Fidesz-KDNP vagy az Együtt-PM pártszövetségek esetén 9%-ra állítjuk a csúszkát, akkor a rendszer nem szűri ki a pártszövetségeket, mint olyanokat, amelyek nem teljesítették a feltételeket, mert itt is csak az 5%-os küszöböt veszi figyelembe.

Mandátumkalkulátor 3.

Vagy a Political Capital tud valamiről, amiről mi, egyszerű választók nem, vagy egész egyszerűen kapitális tévedésben vannak – hogy stílszerűek legyünk.


Másik „rendszerhiba”, hogy egyes pártok extrán kedvezményezettek az egyéni parlamenti jelöltek bejutási esélyeit illetően. Ezt egy extrém példával tudom érzékeltetni: Ha a Demokratikus Koalíciónak 100%-os szavazatarányt adok a csúszkával, akkor láss csodát, az Együtt-PM kapja az összes egyéni parlamenti helyet! (Egyébként a DK esetében teljesen mindegy, hogy milyen százalékot adunk a pártnak, egyéni helyet – a kalkulátor vagy annak készítői szerint – nem szerezhet.)

Mandátumkalkulátor 2.

Annak érdekében, hogy nehogy az elfogultság vádjával illethessen bárki is, kipróbáltam, hogy mi történik akkor, ha a Jobbiknál állítom a csúszkát 100%-ra. És micsoda meglepetés, a Jobbik esetében (a matematika és a józan paraszti ész értelmében) minden egyéni és listás hely a Jobbikhoz kerül.

Mandátumkalkulátor 3.

Tessék mondani, ezt így hogy? Lendvai Ildikót idézve „nem csak a lóláb lóg ki, de az egész ló!”


Értem én, hogy azok a pártok, akiknek van pénze, fizet elemzőket, közvélemény kutatókat, megmondó embereket és a többi, de legalább a látszatra illenék adni. Úgy látszik, a Fidesz-világ működését egyre többen sajátítják el és alkalmazzák is sikerrel.


Korábban írtam már arról, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon (és holdudvaraiban is!) az összefogáson kellene dolgozni. Emberek! Milyen jogon kódolják a választókba, hogy a DK – hogy a Liberálisokról, az MSZDP-ről, a SZEMA-ról, stb. ne is beszéljünk – nem érdemel és nem is szerezhet egyéni képviselői helyet? És miért is?


Mert nem óhajtottak „politikai öngyilkosságot” elkövetni? Mert kiállnak a pártelnökük mellett? Mert kimondják az igazságot – még ha egyeseknek ez az elevenébe talál, még akkor is, ha az illető történetesen nem Fideszes?


Önök sürgetnek változást és korszakváltást? Önök, akik a megmerevedett status quo mentén csak a sminken változtatnának? Vagy önök nem is akarják elzavarni Orbánt?

Status quo

A magam részéről ez a himi-humi ellenzékieskedés csak annyit ér, mint halottnak a ráncfelvarrás. Jöjjenek elő a farbával, kössenek normális, vállalható egyezséget valamennyi demokratikus ellenzéki szereplővel és kezdjék el végre az érdemi munkát az Orbán-rezsim eltakarítása érdekében. Ne egymást (főleg a DK-t) fúrják-faragják, hanem a Fideszt és a statisztikai hibahatáron sem mérhető szövetségesét, a KDNP-t.


Sőt, tudok jobbat is! Beszéljenek arról, hogy mit ajánlanak a választóknak egy győzelem esetén! De józanul, „az igazat, ne csak a valódit”!


És ha már itt tartunk, javítsák ki az illetékesek az elkalkulált kalkulátort is!


Érsek Juli


Képek: valasztasirendszer.hu/mandatum, adamdyork.wordpress.com

Utoljára frissítve: 2013-10-16 10:28:09

További híreink
Civilek az EU-ban
Lotz Károly ex-miniszter, Csepel Díszpolgára, az OECD magyarországi nagykövete arról beszélt egy múlt heti, társadalmi párbeszéd témájában összehívott fórumon, hogy milye...
2014-10-08 20:34:57, Hírek, Vélemény Bővebben
Az Abszurd Magyar Foci
Most az van, hogy megint csak ülök itt Pécs szélén, ebben a kicsic szobában. Előttem egy Ronaldinho poszter, egy gimnáziumi osztálytabló, egy emléklap a Buzánszky Kupáról...
2014-10-06 10:34:26, Hírek, Vélemény Bővebben
A gyömrői polgármester kálváriája
A népszerű blogger Rózsa Mihály írása Gyömrő polgármesteréről. Valahogy így fest Gyenes Levente megítélése a város határain túlról, és valószínűség szerint ezen még az se...
2014-10-02 00:51:06, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a ...
Bővebben >>