. Ma Júlia, Rita napja van.

ATV

ATV székházAz első magyar magán-tévécsatorna.

Az ATV 1989 – azaz a magyarországi rendszerváltás – óta folyamatosan működő kereskedelmi televíziós csatorna. Eredetileg Agro TV néven indult. Budapest 50 kilométeres vételkörzetében üzemelt ATV 47 néven. 2000-ben került fel már Magyar ATV-ként műholdra, illetve a kábelhálózatokra.

A 2003-ban tulajdonosváltás következett be, amellyel egy időben elkezdődött egy szervezeti átalakítás, illetve elindult egy új műszaki és infrastrukturális beruházás is. A tulajdonosváltást követően Székely Ferenc lett a programigazgató. Az új tulajdonosi kör a tévé korábbi logóját is lecserélte, azonban közéleti jellegét megtartotta, később pedig meg is erősítette azt.

2005 végén ismét, ezúttal jelentős strukturális átalakításon és arculatváltáson esett át. A csatorna neve ATV-re rövidült. Szabó Stein Imre, az RTL Klub korábbi kommunikációs igazgatója lett az új programigazgató, számos politikai és közéleti műsorral bővült, valamint jelenlegi logója is ekkor született. A jelenlegi arculatot és műsorokat 2006. január 8-án vezették be, valamint szintén 2006 elején új stúdióba, az egykori Kőbánya mozi felújított és teljesen átalakított épületébe költözött.

Az ATV az országos közszolgálati csatorna mögött a második legjelentősebb hír- és közéleti csatorna, s a teljes lakosság körében az ötödik legnézettebb televízió.

2010. január 18-án elindult az ATV nagy felbontású (HD) adása.

 

Forrás: atv.hu, wikipedia, sorozatwiki.hu

BNV

BNV főépület1967 novemberében alakult meg a BNV gazdája, a Hungexpo Magyar Külkereskedelmi Vásár és Propaganda Iroda. A vásár nemzetközi súlyának növekedésével és a kiállítók számának gyors gyarapodásával egyre több állandó épület vált szükségessé. Ennek nyomán született meg az a döntés, hogy 1974-től Kőbányán legyen a vásár új helyszíne. Ekkor költözött a BNV jelenlegi helyére, az Albertirsai útra, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területére.

A rendszerváltás gazdasági átalakulásai a BNV-t sem hagyták érintetlenül. Tavaszi BNV-t 1992 májusában rendeztek utoljára, az őszi BNV azonban ezután is a legnépszerűbb vásár maradt. 100 éves jubileumát 1996 őszén ünnepelte. A 2005-ös privatizálás után az új, francia tulajdonos komoly területfejlesztési munkálatokba kezdett, melynek nyomán, európai színvonalon megújult, multifunkcionális rendezvényközpontban fogadhatják a kiállítók a látogatókat. Bővebben itt olvashat a BNV-ről.

 

Forrás: bnv.hu

 

Budapesti Fegyház és Börtön

A hivatalos átadásra 1896. október 27-én került sor. A 800 fő befogadására alkalmas, nagyjából hét hektáron elterülő épületegyüttes eredeti neve Királyi Országos Gyűjtőfogház lett, ebből adódóan a mai napig is csak „Gyűjtő”–ként emlegetik.

Az elkészült börtön építészeti és épületgépészeti szempontból Európa egyik legmodernebb börtönének számított, sőt sok tekintetben még a főváros akkori viszonyait is meghaladta.

Az intézményen belül kezdte meg működését az Országos Megfigyelő és Elmegyógyító intézet is, amely mind a mai napig itt található, jelenlegi hivatalos neve: Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító intézet (IMEI).

A tervek és a megépített épület ugyan az egyszemélyes elhelyezést tartották szem előtt, azonban alig telt el egy év az átadás után, a fogvatartottak létszáma már jócskán túlhaladta a férőhelyek számát, és a zsúfoltság a mai napig fennáll. Bővebben itt olvashat a Budapesti Fegyház és Börtönről.


Forrás: budapestifegyhaz.hu

Conti kápolna

Conti kápolnaMaga a kápolna egy fogadalmi kápolna, Conti Antal Lipót és felesége Drenker Krisztina építtette, 1739 és 1740 között annak emlékére, hogy mindketten megmenekültek a Kőbányán dühöngő kolerajárvány pusztítása elől. Ma Országos védettségű műemlék. Itt olvashat még többet a Conti kápolnáról.

 

Forrás: wikipedia

 

 

 

 

 

 

Csősztorony

Csősztorony1843-ban pályázatot írt ki Pest város Magisztrátusa egy csősztorony, valamint egy ahhoz tartozó lakóépület megtervezésére, majd felépítésére. A felépítésre 1844-ben került sor Zofahl Lőrinc tervei alapján, Brein Ferenc építőmester keze által. Az akkoriban divatos klasszicizmust mellőzve, gótikus elemek felhasználásával épült meg a hazai romantika egyik legragyogóbb emléke. Még többet tudhat meg a Csősztoronyról itt.

 

Forrás: wikipedia

 

 

 

 

Dreher (Havas) villa

Dreher villaA Dreher villa Kőbányán, a Halom utca 42-ben található, a mai Csajkovszkij park mögött, ami régen a villa kertje volt. A villa Havas villaként is ismert, mivel eredetileg Havas József jogász, városi tanácsos építtette. Havas 1834-től környékbeli szőlőstelkek felvásárlása által lett tulajdonosa a területnek. Itáliai utazásai során szeretett bele az ottani villákba, ez játszhatott közre abban, hogy az akkor divatos romantikus stílus helyett a ház klasszicista külsőt kapott. A ház felépítése vélhetően 1856-ban történt és valószínűleg Hild Károly (Hild József öccse) építette (azért e sok bizonytalanság, mert a terveket nem szignálták, így a tervező személye csak vélelmezhető). Még több információ a Dreher villáról itt.

  

Forrás: fovarosi.blog.hu

 

Emléktáblák

Kőbányán 23 emléktábláról tudunk. Azt, hogy kinek a tiszteletére, hol és mikor helyeztek el emléktáblákat kerületünkben, úgy tudhat meg többet, ha rákkattint a piros színű Emléktáblák címre.

 

Harangláb és kereszt

Harangláb és keresztKőbányán, a Hungária körút 1-3. sz. alatti MÁV telep 30. számú épülete előtt tekinthetjük meg az I. világháborús emlékműként felállított haranglábat és keresztet.

A ház, ami előtt a harangláb és kereszt áll, lelkészlak és imaház is egyben. Ennek az épületnek a sarkán látható az I. világháború hőseinek emlékére az 1920-as években állított emlékmű. Megalkotásából és felállításából valószínűleg a kolónia összes felekezete kivette a részét. Erre utal a római katolikusokra jellemző feszület és a főként református településeken megtalálható harangláb. Még többet olvashat a Harangláb és keresztről itt.

 

Forrás: mednyanszky.uw.hu

 

Határkő

Határkő


Hit Park

A Hit Gyülekezete 1994-ben vásárolta meg a Pietra Épületkerámia Rt. Gyömrői úti ingatlanát, amit Hit Park névre kereszteltek. A Park legnagyobb létesítményének a Hit Csarnokának építkezési munkálatai 1996-ban kezdődtek meg, átadására 1998-ban került sor. Az épület elsődleges funkciója a hívők hitéletének szolgálata, de multifunkciós kialakításának köszönhetően alkalmas sportesemények és kulturális rendezvények lebonyolítására is. Alapterülete 11 000 négyzetméter, a lelátókon az ülőhelyek száma 3400. A küzdőtér is hatalmas, 2800 négyzetméter, 4500 szék elhelyezésére van lehetőség. A Hit Park továbbépítése nem állt le, fejlesztése napjainkban is folyik. Bővebb információk a Hit Parkról.

 

Forrás: hetek.hu, vidamvasarnap.hu

 

Kisfogház Emlékhely

Emléktábla a Kisfogház emlékhely külső falánA Budapesti Fegyház és Börtön területén található a 68 magán, és 156 közös zárkát magába foglaló épületegyüttes. A különálló kétemeletes épület főként politikai foglyok bebörtönzésére szolgált. Már a Rákosi-rendszer is végeztetett ki itt politikai foglyokat, 1956 után pedig a megtorlások időszakának főszereplőjévé vált. Itt került sor Nagy Imre, Maléter Pál, Szabó János, Angyal István és Iván Kovács László kivégzésére is, összességében pedig több mint 200 szabadságharcos fejezte be életét e falak között.

2001. november 4-én ünnepélyes keretek között emlékhely felavatására került sor, amely bemutatja a cellákat, a siralomházat, a vesztőhelyet és mindazokat a körülményeket, amelyek között a halálraítéltek életük utolsó napjait töltötték. A mártírok névsora az emlékhely udvarán található Emlékfalon került elhelyezésre. A Kisfogház emlékhely látogathatóságáról további információk a Múzeumok címszó alatt olvasható.

 

Forrás: 1956-kisfoghazemlekhely.hu

Parkok

 Kerületünkben nyolc parkkal büszkélkedhetünk. Kérjük, kattintson a piros színű Parkok címre ahhoz, hogy többet tudhasson parkjainkról.

 

Pincerendszer és Víztározó medence

Víztározó medence 

 

Planetárium

A Planetárium épülete a NépligetbenA Népligetben működő Planetárium deklarált célja a tudományos ismeretterjesztés, valamint hogy közelebb hozza egymáshoz a csillagászatot és a közönséget.

A 60-as években a Tudományos Ismeretterjesztő Vállalat (TIT) kezdeményezte egy állandó planetárium épületének létesítését. Ennek érdekében 1966-ban a jénai Zeiss művektől rendeltek egy korszerű kétgömbös projekciós planetáriumot, ám épület, ahol felállíthatták volna, egyelőre nem állt rendelkezésre. Az építkezés 1975-ben kezdődött, az átadásra 1977-ben került sor, az első műsort augusztus 20-án mutatták be. Kupolája 23 méter átmérőjű, a nézőtér 400 személy befogadására alkalmas.

Továbbiak a Planetárium történetéről, nyitva tartásáról.

 

Forrás: wikipedia

 

Múzeumok

A Kisfogház Emlékhely mellett további öt múzeum várja az érdeklődőket kerületünkben. Mindent megtudhat róluk, ha a piros színű Múzeumok címre kattint.

 

Szőlőfürtös feszület

Szőlőfürtös feszületA Kada és a Sörgyár utca kereszteződésében látható a kerület legismertebb műemlékeinek egyike, a „szőlőfürtös feszület”. Különlegessége abban áll, hogy készítője a megfeszített Krisztus két tenyerére, valamint a lába alá, egy-egy szőlőfürtöt faragott. Úgy tudjuk, hazánkban ma ez az egyetlen ilyen motívummal rendelkező kereszt.

A kereszt a belefaragott évszám alapján a kőfejtés és a szőlőtermesztés virágkorában, 1779-ben készült. A szőlőfürtökön kívül még egy feltűnő jellegzetességgel rendelkezik, mégpedig az I.N.R.I. feliratot tartalmazó tábla szokásostól eltérő ábrázolásával. Ellentétben a megszokott, római korra utaló formával, itt a tábla két különálló szárral rendelkezik.

Anyaga ugyanaz a helyben bányászott mészkő, amely a reformkortól kezdve sok millió tonna remek minőségű építőanyagot biztosított a fővárosnak. 2010 októberében felújítási munkálatoknak vetették alá, így ma ismét régi pompájában csodálhatjuk meg ezt az egyedülálló műemléket.

További részletek itt.

 

Forrás: mednyanszky.uw.hu

 

Szent László Templom

A kőbányai Szent László templom a Szent László tér 25 szám alatt található.

Az építési munkálatok kezdete 1894. Lechner Ödön tervei alapján. A templom épületdíszeit, oltárát és szószékét Marchenke Vilmos formázta. A templom felszentelésére 1899. június 2-án került sor. A II. világháború rendkívüli módon megviselte a templomot (a németek kilövőállomásnak, az oroszok istállónak használták), valódi felújítás azonban csak 1974-ben kezdődött, a külső rész restaurációja 1994-re, a belső 1997-re készült el. Tulajdonosa ma is a Főváros.

Templomtornya (83 méter) a legmagasabb Budapesten. Alapvetően szecessziós stílusban épült, népi-magyaros részletekkel, de román, gótikus, reneszánsz, barokk, sőt perzsa stíluselemek is megtalálhatók rajta. A háromhajós, kereszthajós, bazilikás rendszerű épület egy nagy és két kisebb toronnyal rendelkezik. Bejáratai felett látható mozaikok Róth Miksa munkái.

Részletek a Szent László templomról (is) a Templomok című hivatkozásunkban.

 

Virtuális séta a Szent László templomban.

 

Szobrok

A kerületünkben található szobrokról részleteket úgy tudhat meg, ha rákattint a piros színű Szobrok címre.

 

Zsinagóga (Mindenki Temploma)

Az egykori Zsinagóga, ma Mindenki Temploma épületeiA kőbányai izraelita hitközség tagjainak rohamosan emelkedő száma (kb.3000 fő) a századfordulóra szükségessé tette egy zsinagóga felépítését, ezért 1904-ben kérvényezték az építés engedélyezését. Az engedélyt azzal a kikötéssel kapták meg, hogy az épületet hat éven belül kötelesek felépíteni. Az építkezés mielőbbi megkezdése érdekében adománygyűjtésbe kezdtek, melyhez kőbánya keresztény lakossága is szép számmal csatlakozott, valamint a főváros is hozzájárult a költségek mintegy egytizedével. Az alapkő letételére 1909-ben került sor, 1910-re pedig el is készült az épület. A hitközség zsidó magániskolát, jótékonysági egyesületet, aggok házát és egy 100 főellátására alkalmas népkonyhát is üzemeltetett. 1944 novembere után (valószínűleg Budapest ostroma alatt) a kupolát két bombatalálat, a falakat pedig számos, gépfegyvertől származó lövés érte. A 60-as évekre a zsinagóga elnéptelenedés miatt megszűnt. 1964-ben a Földművelésügyi Minisztérium megvásárolta az épületet. Először mezőgazdasági múzeumként működött, majd színház lett, de használták az MTV raktáraként is. 1974-ben védetté nyilvánították, ennek ellenére a 80-as évekre az állapota erősen leromlott. Pozitív elmozdulást az 1989-es rendszerváltás hozott. Ekkor vásárolta meg az Evangéliumi Pünkösdi Közösség Sion Gyülekezete (ma Mindenki Temploma Gyülekezete) és az Emberbarát Alapítvány (ez utóbbit Bereczki Sándor lelkész anyósa, Lóránt Miklósné hozta létre). A romos épületegyüttes helyrehozatala bel – és külföldi adományokból, nagyarányú svéd segítséggel és tetemes mennyiségű önkéntes munkával sikerült. Az ünnepélyes megnyitásra 1991. április 19-én (a munkálatok megkezdése után mindössze 11 hónappal), került sor. A felújított templom a Mindenki Temploma Gyülekezetnek, a volt rabbi-épület pedig az Emberbarát Alapítványnak és az általa létrehozott és működtetett Alkohol-és Drogrehabilitációs Intézetnek ad helyet.

A templomban, az utóbbi években számos tudományos konferencia, képzőművészeti kiállítás és komolyzenei jótékonysági koncert zajlott, valamint ökumenikus találkozókat is rendeztek.

Részletek a Zsinagóga és a Mindenki Temploma történetéről a Templomok című hivatkozásunkban.

 

Forrás: mindenkitemploma.hu, wikipedia, templom.hu

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Még valamivel több, mint 200-at kell aludni a Sziget első napjáig, de a fesztivál weboldalán már tervezhetjük ...
Bővebben >>