. Ma Jolán napja van.
SZOBROK

SZOBROK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berlioz szoborBerlioz

Louis Hector Berlioz (1803-1869) francia romantikus zeneszerző, író, zenekritikus. Szobra (más zeneszerzőkével együtt) a Csajkovszkij parkban található.

 

 

Chopin

Frédéric Francois Chopin (1810-1849) eredeti nevén Fryderyk Francyszek Chopin lengyel zeneszerző, zongoravirtuóz. Szobra (más zeneszerzőkével együtt) a Csajkovszkij parkban található.

 

 

Csajkovszkij szoborCsajkovszkij

Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) orosz romantikus zeneszerző. Szobra (más zeneszerzőkével együtt) a róla elnevezett Csajkovszkij parkban található.

 

 

„Fél a baba”

A bronzból készült szobor Zala György alkotása, az alkotás 1936. óta áll a Szent László tér észak-keleti, fákkal övezett füves részén.

 

 

Giorgio Perlasca szoborGiorgio Perlasca

A szobor a Maglódi út 8. szám alatt található Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola udvarán áll. Felavatására 2002. április 16-án, a holokauszt áldozatainak emléknapján került sor.

 

Bővebben itt.

 

 

Kőrösi Csoma Sándor

A 206 cm magasságú, teljes alakú szobor a Kőrösi Csoma Sándor sétány Liget tér felé eső végén található. Tóth Béla alkotását 1984-ben avatták fel.

 

Bővebben itt.

 

 

Liszt Ferenc szoborLiszt Ferenc

Liszt Ferenc (1811-1886) XIX. századi romantikus zeneszerző, a valaha élt legnagyobb zongoraművészek egyike. Szobra (más zeneszerzőkével együtt) a Csajkovszkij parkban található.

 

 

Magyar Oltár

A Magyar Oltár a Szent László templommal szemben, a Kőrösi Csoma Sándor út túloldalán lévő füves részen található. Szervátiusz Tibor alkotását 1996-ban, a millecentenárium évében avatták fel. A hármas tagozódású, mészkőből készült mű bal oldali tömbjén a 896-os, a jobb oldalin az 1996-os évszám látható. A két oldalsónál magasabb, középső részen Árpád fejedelem, a Magyarok Nagyasszonya és Szent István szerepel.

 

 

Munkás-paraszt összefogás szoborMunkás-paraszt összefogás emlékmű

A szobor a KÖSZI-vel szemben, de attól kicsit távolabb, a Rottenbiller park füves részén található. Az alkotás két darab 7 méter magas oszlopból és az azokat összekötő bronz reliefből áll. A relief a paraszti és a munkáséletből vett jeleneteket ábrázol, felirata szerint Veszprém megye parasztjainak ajándéka Kőbánya munkásai számára. R. Kiss Lenke alkotását 1973-ban Pest, Buda és Óbuda egyesülésének centenáriuma alkalmából avatták fel.

 

 

Pataki István szoborPataki István

Pataki István mészkőből készült, a Kőrösi Csoma Sándor útra néző mellszobra a Szent László téren állt 2013. augusztus 7-ig. A szobrot a helyi önkormányzat Pataki szülőháza, a Bihari utca 8/C. szám alatti lakóház elé, a kerítésen belülre helyezte át. Rózsa Péter alkotását 1964-ben avatták fel.

Pataki István kőbányai munkás volt, egyike azon keveseknek, aki antifasiszta ellenálló volt Magyarországon. Alig 30 évesen Sopronkőhidán végezték ki 1944-ben.

 

Rottenbiller Lipót

Rottenbiller Lipót bronz mellszobra a Rottenbiller parkban a KÖSZI (Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Szabadidő Központ) épülete előtt található. Kamotsay István szobrászművész alkotását 1973-ban, Pest-Buda egyesítésének centenáriumán állították fel.

Bővebben itt.

 

 

Szent László szoborSzent László

Szent László királyunk szobra a Szent László templom bejárata előtt, attól pár lépésre található. A főváros adományából készült 2,8 méter magas márványszobor Antal Károly munkája. Felavatására 1940-ben került sor.

 

 

Tinódi szoborTinódi szobor

Tinódi Lantos Sebestyén 2,5 méteres ülőalakos bronzszobra a Népliget Könyves Kálmán körútra néző részén, a Planetáriumtól nem messze található. Alkotója Bezerédi Gyula. Eredetileg a Blaha Lujza téren állt, az akkori Nemzeti Színház épülete előtt. 1955-ben a metró építése és a tér átrendezése miatt a Népligetbe (mai helyére) került. A budapest-foto.hu szerint, mivel hiteles arckép Tinódiról nem maradt fenn, az alkotó a szobor arcvonásait a Sáros megyei vár falán lévő festményről mintázta. A szobor 3,5 méteres mészkő talapzatát Jámbor Lajos készítette. A rajta található dombormű a magyarok törökök elleni harcát ábrázolja.

 

Tinódi (1510 körül – 1556) énekszerző, énekmondó, lantos, a XVI. századi magyar epikus költészet kiemelkedő alakja. Művei a török ellen vívott harcok krónikái, melyeket saját tapasztalatai ihlettek, ennek köszönhetően forrásértékűek. Az eseményeket (elsősorban a hitelességre törekedve), verses formában örökítette meg.

Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Talán a fővárosban sehol – még a Ferencvárosban sem – fajul olyan, már-már véres utcai harccá a választási haj...
Bővebben >>