. Ma Géza napja van.
PLANETÁRIUM

PLANETÁRIUM

A Népligetben működő Planetárium deklarált célja a tudományos ismeretterjesztés, valamint hogy közelebb hozza egymáshoz a csillagászatot és a közönséget.

 

Egy planetárium létrehozásának ötlete elsőként 1920-as években, Tass Antalnak, a Sváb-hegyi csillagvizsgáló igazgatójának fejében fogant meg. Ennek ellenére az első műszer, amelynek tevékenységét már a nagyközönség is megcsodálhatta, csak évtizedekkel később érkezett az országba, a Budapesti Nemzetközi Vásárra. A műszerrel 1961-től a Vidám Parkban tartottak bemutatókat hét éven keresztül.

 

A 60-as években a Tudományos Ismeretterjesztő Vállalat (TIT) kezdeményezte egy állandó planetárium épületének létesítését. Ennek érdekében 1966-ban a jénai Zeiss művektől rendeltek egy korszerű kétgömbös projekciós planetáriumot, ám épület, ahol felállíthatták volna, egyelőre nem állt rendelkezésre. Lehetséges helyként felmerült a Margit-sziget és a Gellért-hegy is, de végül 1971-ben a döntés a Népligetre esett. Az építkezés 1975-ben kezdődött, az átadásra 1977-ben került sor, az első műsort augusztus 20-án mutatták be.

 

Kupolája 23 méter átmérőjű, a nézőtér 400 személy befogadására alkalmas. A Planetáriumot fennállása óta több millió érdeklődő kereste fel. Az 1980 óta az épületben működő Lézerszínház, a klasszikusokon kívül népszerű előadók és zenekarok (U2, Genesis, Jean Michel Jarre, AC/DC) fénykoncertjeit mutatta be. Sajnos egy tulajdonjogi vita miatt, a Lézerszínház előadásai 2010 óta szünetelnek.

 

TIT Budapesti Planetárium
X. kerület Népliget
Postacím: 1476 Budapest, Pf. 46.
Telefon: 1/263-1811, 265-0725
e-mail: planetarium@planetarium.hu

Honlap: www.planetarium.hu

 

Forrás: hu.wikipedia.org, planetarium.hu

Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az evangélikus püspök a Kossuth Rádióban szólt az áldozatokhoz és kért bocsánatot tőlük.
Bővebben >>