. Ma Géza napja van.
MÚZEUMOK

MÚZEUMOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dreher Sörmúzeum

 

A Dreher Sörgyárak főépületeA múzeum eredetileg Söripari Emléktár néven alakult meg 1979-ben. Ekkor ünnepelte a Kőbányai Sörgyár fennállásának 125. évfordulóját, és ekkor történt meg a gyár és a söripar történetét és eszközeit bemutató állandó kiállítás gondolatának gyakorlati megvalósítása. Az emléktár életében a 2000-es év hozott komoly változást, amikor új helyre költözött és a neve is megváltozott – a mai Dreher Sörmúzeum névre. A költözés óta a múzeum anyaga folyamatosan megtekinthető a (18 éven felüli) látogatók számára.


A kiállítás végigkíséri a hazai és azon belül természetesen a kőbányai sörfőzést és gyártást a kezdeti céhes időktől. A céhes időkből való pl. az a céhzászló, mely Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázolja, akit (csakúgy mint Szent Flóriánt) a sörfőzők védőszentként tiszteltek, mivel a legenda szerint az időseket és a betegeket sörrel táplálta. Szintén a szakma képviselőinek pártfogójaként tekintettek Gambrinus királyra, akinek képét sok régi plakát, de még egy olajfestmény is ábrázolja. Legtöbbször hordón ül, igen vidáman, kezében söröskorsót tartva. A kiállítás e részén céhes jelképek, rézkarcok, és egy céhláda is megtekinthető.


A 19. század közepén lendületet kapó sörfőzdékhez kapcsolódó rajzok és fényképek mellett látható egy festmény is, mely Dreher Antalról, a sörkirályról készült. A kiállítás bemutat néhány cégért is, amik közöl talán a legérdekesebb az, amely egy söröskorsóból kortyoló gödényt ábrázol. A régi (még a söröscímke megjelenése előtti dombornyomásos) söröspalackok mellett az első, sört reklámozó plakátokat is megtekinthetjük. A múzeum a kitűnő állapotban fennmaradt, száz éve még a legmodernebbek közé tartozó (ma már muzeális értékű) berendezések és tárgyak közül is őriz néhányat.

 

Cím: 1106 Budapest Jászberényi u. 7-11.

Telefon: 80/373-437

E-mail: ugyfelszolgalat@dreher.sabmiller.com

Web: www.dreherrt.hu

 

Nyitva tartás: minden nap 09:00-16:00

Belépő díj: 300Ft/fő

 

Forrás: dreherrt.hu

 

 

Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény

 

A gyűjtemény viszonylag kis területű, mindössze 60 négyzetméter, de bőven kárpótol egyrészt a látnivaló, másrészt a gyűjtemény kezelőjének, Verbai Lajosnak a kedvessége és lenyűgöző tudásanyaga, amit hihetetlen lelkesedéssel oszt meg az érdeklődőkkel. A kiállítás tulajdonképpen egy nagy szoba, a kiállítási tárgyak a falak mentén, valamint középen vannak csoportokba rendezve.

 

A Kőbányai Helytörténeti Gyűjteménynek helyet adó épületA bemutatott anyag végigkíséri Kőbánya történetét, részint tárgyi emlékekkel, részint korabeli fényképekkel. Belépés után faragott oszlopfőket, kovácsoltvas díszeket láthatunk. Ezután a mindennapi életbe vethetünk bepillantást. Elsőként Mihály Gusztáv (1894-1981) cipészműhelyének és szerszámkészletének darabjait láthatjuk. A mester a 30-as évek elejétől, 50 éven keresztül üzemeltette műhelyét. Ezután a kalapkészítés anyagai és eszközei következnek, majd borbély és cukrászati kellékek. A háztartások kisebb használati tárgyai közt az egyik legérdekesebb az egy mozdulattal létrává alakítható szék.

 

Az ezt követő rész a kőbányai téglagyáraknak és kőfaragó mestereknek állít emléket, különleges téglákkal, faragott kövekkel, fotókkal. A következő részben a sörgyártásra utalva régi söröspalackok, korsók, söralátétek, a gyógyszergyártásra utaló polcokon pedig pl. gyógyszeres üvegek kerültek elhelyezésre. Ugyanitt régi televízió, rádió, lemezjátszó, és tajtékpipák is láthatók. A terem közepének nagy részét a Tóth József által készített már lebontott (vízimalom) valamint még mai is álló (Csősztorony) régi kőbányai épületek makettjei foglalják el.

 

Korábban volt róla szó, hogy a gyűjtemény méltóbb elhelyezést kap (pl. a Csősztoronyban), de ennek az ötletnek a megvalósítása egyelőre nincs napirenden, ami azért is kár, mert Verbai Lajos elmondása szerint jelenleg is egy több ezer darabból álló fényképanyag feldolgozása folyik. Ennek ellenére a kiállítás megtekintése mindenkinek bátran ajánlható.

 

Cím: 1102 Budapest, Halom u. 37/B.

Telefon: 1/261-5569

e-mail: verbai.lajos@korosi.org

 

Nyitva tartás:

Hétfő, Kedd, Szerda, Péntek: 10:00-14:00

Csütörtök: 14:00-18:00

 

Nyári nyitva tartás:

Szerdánként 10.00-16:00, kivéve 2013. 08. 14. és 21.

 

Forrás: museum.hu/m/Kobanyai_Helytorteneti_Gyujtemeny

 

 

Tűzoltó Múzeum

 

A Tűzoltó Múzeum és a kerületi Tűzőrség épületeA múzeum alapítása 1955-ben történt, az állandó (azóta több alaklommal is felújított) kiállítás 1957-ben nyílt meg.

 

A gyűjtemény anyaga végigkíséri a tűzvédelem történetét és fejlődését az őskortól napjainkig. Az állandó kiállítás nagy része egy emeletet foglal el, de rendkívül gazdag tárgyi emlékekben. Ide tartoznak a tűzoltóság korabeli és mai eszközei, a tűzoltóság története az önkéntességtől a hivatásos tűzoltóság megszervezéséig. Leírásokon és fotókon láthatók az emlékezetes tűzesetek.

 

Kiemelt részt kapott a XX. századi technikai fejlődés bemutatása, a védőruháktól a légzésvédelmi eszközökig. Külön érdekessége a tárlatnak a 115 darabot számláló tűzoltósisak-gyűjtemény, amely szintén a legkorábbiaktól a maiakig a sisakok igen széles skáláját mutatja be. Ráadásul a magyar sisakok teljes választéka mellett Európa és néhány tengerentúli ország (USA, Új-Zéland) sisakjai is megtekinthetők.

 

Cím: 1105 Budapest, Martinovics tér 12.

Telefon: 1/261-3586

 

A belépés díjtalan

 

Nyitva tartás:

Hétfő: szünnap

Kedd - Szombat: 09:00-16:00

Vasárnap: 09:00-13:00

 

 

 

Richter Múzeum

 

A Richter Múzeum a Gyömrői út 19-21-ben, a Richter Gedeon Nyrt. épületében, előre egyeztetett időpontban tekinthető meg.

 

A tárlat a gyógyszergyár történetét, tárgyi emlékeket és iratokat tartalmaz. A kiállítás elején Richter Gedeonnak, a gyár alapítójának személyes dokumentumait láthatjuk, majd az alapítást, az első készítményeket és szabadalmakat, a gyár fejlődését és terjeszkedését kísérhetjük végig. A kiállítás tárgyakat tartalmazó részt többek között spatula, mozsár és laboratóriumi üvegeszközök színesítik.

 

A dokumentumok között kézzel írt feljegyzések, szabadalmi okiratok szerepelnek. A gyűjtemény érdekességei az eltelt száz év készítményeinek dobozai, melyek a világ különféle részeiből származnak. A régi és új kutatólaboratóriumokat és gyártósorokat fotókról tanulmányozhatjuk. A kiállítás tőzsdei hírekkel és elnyert díjak bemutatásával zárul.

 

Richter Gedeon 1901-ben kezdte vállalkozói pályafutását, az Üllői úti Sas patika megvásárlásával. A múzeum felavatására 2001-ben, a Richter-centenárium rendezvény-sorozat keretében került sor.

 

Forrás: museum.hu/m/Richter_Muzeum

 

 

Virtuális séta: http://3dtool.richter.hu/start_hu.html

 

Cím: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.

Telefon: 1/431-4000

 

Nyitva tartás: előzetes bejelentkezés alapján

 

 

 

Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára

 

A Lengyel Múzeum az Állomás utcábanA múzeumot 1998-ban hozták létre a Magyar-Lengyel történelmi kapcsolatok és a magyarországi lengyelek történetének bemutatására. Bővítésére (emeletráépítés) 2005-2006-ban került sor, magyar és lengyel állami támogatással, 2011 óta pedig modern vizuális eszközök is kiegészítik az állandó kiállítást, miközben a gyűjtemény bővülése is folyamatos.

 

„A magyar-lengyel kapcsolatok ezer éve” című állandó kiállítás a két állam közös történetét mutatja be, öt fejezetben.

 

A Királyi és állami kapcsolatok című fejezet a középkorra, a királyi házak kapcsolataira helyezi a hangsúlyt. A kiállítás e részének fő darabja I. Szent László királyunk (aki Lengyelországban született és a magyarországi lengyelek védőszentje) koronázási palástjának másolata, amelynek eredetije Zágrábban található. Szintén másolatban tekinthető meg a budai várban fennmaradt Jagelló-sas, és a Wawelben (a krakkói királyi vár) nyugvó Báthory István szarkofágjának miniatűrje. A falakon lengyel művészek festményei, metszetei láthatók.

 

A Barátok a bajban részben a magyar szabadságharcok (Rákóczi; 1848-1849;) és a lengyel felkelések emlékei szerepelnek, többek között korabeli fegyverek és egyenruhák. A fejezet utolsó része a 20. századdal foglalkozik, benne a II. világháború, 1956. és 80-as évek (Szolidaritás).

 

A Gazdasági kapcsolatok a kereskedelem témáját járja körbe, borszállító szekérrel, borászati eszközökkel, középkori oklevelekkel, kiváltságos levelekkel.

 

A Kulturális és egyházi kapcsolatokon belül a kultúrára szimbolikus tárgyakon keresztül történik utalás, pl. Hedvig lengyel királynő Flórian zsoltároskönyvének másolata, vagy Krakkó reneszánsz főterének festményábrázolása. Az egyházi kapcsolatok fő látványossága Szent Kinga sóból faragott szobra, de helyet kapott a kőbányai lengyel templom bemutatása is.

 

Az utolsó fejezet a magyarországi lengyelség megismertetésére törekszik, számos, Magyarországon élő lengyelek által adományozott tárggyal valamint az 1717-1943-ig létezett magyarországi lengyel falu (Derenk) lakóinak életét közelebb hozó paraszti tisztaszoba berendezésének bemutatásával.

 

Forrás: hu.wikipedia.org

 

Cím: 1102 Budapest, Állomás u. 10.

Telefon: 1/260 8023

Web: www.polonia.hu

 

Nyitva tartás:

Kedd, Szerda, Csütörtök: 12:00-16:00

 

 

 

Kisfogház Emlékhely

 

A Kisfogházban 68 magán és 156 közös zárka található. A különálló kétemeletes épület főként politikai foglyok bebörtönzésére szolgált. Már a Rákosi-rendszer is végeztetett ki itt politikai foglyokat, 1956 után pedig a megtorlások időszakának főszereplőjévé vált. Itt került sor Nagy Imre, Maléter Pál, Szabó János, Angyal István és Iván Kovács László kivégzésére is, összességében pedig több mint 200 szabadságharcos fejezte be életét e falak között.

 

2001. november 4-én ünnepélyes keretek között emlékhely felavatására került sor, amely bemutatja a cellákat, a siralomházat, a vesztőhelyet és mindazokat a körülményeket, amelyek között a halálraítéltek életük utolsó napjait töltötték. A mártírok névsora az emlékhely udvarán található Emlékfalon került elhelyezésre.

 

Cím: 1108 Budapest, Kozma u. 13. (Bejárat az Újhegyi út felől.)

Telefon (előzetes bejelentkezés): 20/448-7088

E-mail: info@1956-kisfoghazemlekhely.hu

Web: http://1956-kisfoghazemlekhely.hu/html/main6.htm

 

Nyitva tartás:

Kedd, Csütörtök: 10:00-15:00

 

Csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján a hét többi napján is.

Hétfőn az Emlékhely zárva van.

 

Az Emlékhely megtekintése díjtalan.

 

Forrás: budapestifegyhaz.hu, 1956-kisfoghazemlekhely.hu

Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Republikon felmérése szerint a Fidesz-KDNP egy év alatt mintegy 310 ezer szavazót vesztett a teljes népesség...
Bővebben >>