. Ma Frigyes napja van.
CSŐSZTORONY

CSŐSZTORONY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kőbányai szőlészet virágkorának emlékét őrző épület tulajdonképpen a hajdani tolvajoknak köszönheti létét. Az egykori fosztogatók elrettentése céljából 1843-ban pályázatot írt ki Pest város Magisztrátusa egy csősztorony, valamint egy ahhoz tartozó lakóépület megtervezésére, majd felépítésére. Felépítésre 1844-ben került sor Zofahl Lőrinc tervei alapján, Brein Ferenc építőmester keze által. Az akkoriban divatos klasszicizmust mellőzve, gótikus elemek felhasználásával épült meg a hazai romantika egyik legragyogóbb emléke.

 

CsősztoronyMegépülése után évtizedeken át segítette a csőszök munkáját. Ma már természetesen nem tudja betölteni eredeti funkcióját, napjainkban étteremként üzemel. A csősztorony képe Kőbánya címerében is szerepel. A kerületi önkormányzat tervei között szerepel, hogy a Helytörténeti Gyűjteményt a későbbiekben ide – méltó környezetbe – helyezze át.

 

Maga az őrház kétszintes, nyeregtetős épület. Az őrház délnyugati oldalához egy négyzet alapú, aszimmetrikusan elhelyezett, pártázattal ellátott terasz kapcsolódik egy keskeny összekötőtaggal. KörforgalomInnen indul a kilátótorony elegáns vaskorláttal ellátott külső csigalépcsője. Az emeleti helységet díszes fafaragásokkal gazdagon ellátott ajtó őrzi.

 

Figyelemreméltó, hogy a csősztorony melletti körforgalom kialakításánál figyelembe vették a környezetet is, ezért díszítésként boroshordókat alkalmaztak.

 

Forrás: wikipedia

Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pogány Judit, a kiváló színésznő, aki pályafutása során számos elismerést és díjat kapott, legutóbb a kaposvár...
Bővebben >>