. Ma Géza napja van.
TEMETŐK

TEMETŐK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kozma utcai Izraelita temető

A Kozma utcai Izraelita temető az Új köztemető szomszédságában található, a Kozma utcára nyíló bejárattal (neve is innen származik). Magyarország legnagyobb zsidó temetője, kb. 300 000 elhunyt utolsó nyughelye.

 

A bejáratnál álló ravatalozója 1891-ben épült, külön férfi és női ravatalozó helységekkel. Az épület előcsarnokában egy sírt formázó holokauszt emlékmű található, melyet Zoltai Gusztáv adományozott 1995-ben a holokauszt 50. évfordulójára.

 

Kezdetben a Váci úti temetőből átszállított exhumáltakat temették ide, ekkor létesült az első rabbi-parcella is. A temetőt ma a Budapesti Zsidó Hitközség gondozza. Urnás temetésre az 1970-es évektől van lehetőség, addig csak koporsós temetéseket engedélyeztek.

 

Forrás: wikipedia

 

 

Új köztemető

Az Új köztemető a főváros legnagyobb temetője, 301 parcellája 207 hektáron terül el. A temető megnyitására 1886-ban került sor, az első temetés augusztus 6-án történt az 53-as parcellában (ma szóró parcella) Závoly Viktória özvegyasszonyt helyezték örök nyugalomra. Az eltelt időszak alatt a temetőt ötször bővítették, a mai napig kb. 3 millió elhunyt végső nyughelye.

 

1903-ban két elkülönített parcellát jelöltek ki katonai temetkezési helyként, 1914. után pedig ide temették a magyar hősi halottakat, a központi hatalmak és az antant elesett katonáit, valamint a hazánkban elhunyt hadifoglyokat is. Ekkoriban a Verdun-i után ez volt Európa második legnagyobb temetője. E parcellák nagy részét 1955. után megszüntették, néhány még ma is látható.

 

Az 1950-es évek koncepciós pereinek áldozatait és politikai halálraítéltjeit, valamint az 56-os forradalom és szabadságharc kivégzetteit félreeső parcellákban hantolták el kegyeletsértő módon. A 301-es parcellán, Nagy Imre és mártírtársai nyugvóhelyén a rendszerváltás után emlékhelyet alakítottak ki.

 

A temető fejlődése folyamatos volt. 1968-ban itt üzemelték be Budapest első krematóriumát. A hamvasztások számának növekedése magával hozta az urnasírok kialakítását. Itt vezették be először az ún. amerikai stílusú, hant nélküli, gyepesített sírfelületeket, álló síremlékekkel. 1984. óta lehetőség van a hamvak hozzátartozók általi hazavitelére vagy szétszórására az elsőként itt kialakított szóró parcellán. 2006-ban nyílt meg az Urna Pantheon, ahol altemplomszerű nyughelyet válthatnak az arra igényt tartók. Ma évente nagyjából 7-8 000 elhunyt talál itt végső nyugalomra.

 

Forrás: www.btirt.hu

Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A kormányzati üvegvisszaváltó rendszer indulása úgy vicc, ahogy van. Nem hulladékcsökkentő intézkedés, csupán ...
Bővebben >>