. Ma Frigyes napja van.
BNV – Budapesti Nemzetközi Vásár – Vásárváros

BNV – Budapesti Nemzetközi Vásár – Vásárváros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első nemzetközi vásár még kiállítás volt, megrendezésére az 1896-os Millenniumi kiállítás keretében került sor, melyet Ferenc József nyitott meg. Ekkor készítették az első hazai filmhíradók felvételeit is.

 

A Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) megszületése 1925 májusára tehető, a Tavaszi Árumintavásár és a Keleti Vásár összevonásával, ekkor még városligeti székhellyel. Ebben az időszakban vált rendszeressé a vásárral egy időpontban kongresszusok illetve kulturális hetek rendezése.

 

A két világháború között, a világválság elmúltával a BNV résztvevőinek és a látogatóinak száma ismét fellendült, ám az újabb világháború, majd a Rákosi-rendszer ismét megtörte a lendületet. (Érdekesség: 1945 őszén a Dózsa György út és a Thököly út kereszteződésénél található autóbuszcsarnokban, 1946-ban pedig a lakók nélküli Állatkertben került sor a kiállítás megrendezésére.)

 

A BNV 1962 őszétől működhetett újra. 1967 novemberében alakult meg a BNV új gazdája, a Hungexpo Magyar Külkereskedelmi Vásár és Propaganda Iroda. A vásár nemzetközi súlyának növekedésével és a kiállítók számának gyors gyarapodásával egyre több állandó épület vált szükségessé. Ennek nyomán született meg az a döntés, hogy 1974-től Kőbányán legyen a vásár új helyszíne. Ekkor költözött a BNV jelenlegi helyére, az Albertirsai útra, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területére.

 

BNVA rendszerváltás gazdasági átalakulásai a BNV-t sem hagyták érintetlenül. Tavaszi BNV-t 1992 májusában rendeztek utoljára, az őszi BNV azonban ezután is a legnépszerűbb vásár maradt. 100 éves jubileumát 1996 őszén ünnepelte. A 2005-ös privatizálás után az új, francia tulajdonos komoly területfejlesztési munkálatokba kezdett, melynek nyomán európai színvonalon megújult, multifunkcionális rendezvényközpontban fogadhatják a kiállítók a látogatókat.

 

Kapcsolat:

HUNGEXPO Zrt. BNV Projekt

Cím: 1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Levélcím: 1441 Budapest, Pf. 44.

Fax: 06-1/263-6066

E-mail: bnv@hungexpo.hu

Web: http://bnv.hu/


Forrás: bnv.hu

Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A június 9-ei választások során több politikus és párt is jelentős vereséget szenvedett. Németh Szilárd kizára...
Bővebben >>