. Ma Frigyes napja van.
SZŐLŐFÜRTÖS FESZÜLET

SZŐLŐFÜRTÖS FESZÜLET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kada és a Sörgyár utca kereszteződésében látható a kerület legismertebb műemlékeinek egyike, a „szőlőfürtös feszület”. Különlegessége abban áll, hogy készítője a megfeszített Krisztus két tenyerére, valamint a lába alá egy-egy szőlőfürtöt faragott. Úgy tudjuk, hazánkban ma ez az egyetlen ilyen motívummal rendelkező kereszt.

 

Már a 15. században előfordult az út mentén keresztek állítása, de elterjedése a török elnyomás alóli felszabadulás utánra, a 18. század elejére tehető. A birtokosok az elnéptelenedett országrészek betelepítését főként német és felvidéki családokkal oldották meg. Keresztjeiket a felvidékiek inkább fából, míg a németek inkább kőből készítették.

 

A helytörténeti kutatások arra utalnak, hogy a szőlőfürtös feszület felállítása valószínűleg Bajorországi származású, szőlőtermesztéssel foglalkozó, idetelepült németekhez köthető.

 

A kőbányai magaslatok (Ó-hegy, Új-hegy) kiváló termőföldjei remek lehetőséget biztosítottak a szőlő és bortermelésre, ami a terület egyik legfontosabb iparága lett. Már a török megszállás ideje alatt voltak szőlőültetvények a környéken, a 18.-19. század fordulóján pedig közel 1 000 hold szőlővel rendelkezett. Előfordult olyan év, amikor több mint 30 000 akó bor termett Kőbányán. A 19. század második felében még az is előfordult, hogy hamisították a kőbányai bort (alföldi homoki bort mértek kőbányaiként). A kőbányai szőlőtermesztés végét egy, a század utolsó harmadában dúló filaxéria járvány jelentette. Mindössze két évtized elteltével alig néhány sor szőlő és a napjainkban műemléki védettségű (kőbánya címerében is látható) Csősztorony hirdette a kőbányai szőlőtermelés letűnt dicsőségét.

 

A kereszt a belefaragott évszám alapján, a kőfejtés és a szőlőtermesztés virágkorában 1779-ben készült. Arról, hogy ki és miért állította, nem maradt fenn írásos emlék. Az igényes munka, a szépen kidolgozott részletek és a jellegzetes barokk stílus arra enged következtetni, hogy aki az elkészítését és felállítását megrendelte, tehetős ember lehetett.

 

A kereszt magassága 3,25 méter. A szőlőfürtökön kívül még egy feltűnő jellegzetességgel rendelkezik, mégpedig az I.N.R.I. feliratot tartalmazó tábla szokásostól eltérő ábrázolásával. Ellentétben a megszokott, római korra utaló formával, itt a tábla két különálló szárral rendelkezik. Maga a feszület egy kb. 6 négyzetméternyi, trapéz alakú területen áll. Anyaga ugyanaz a helyben bányászott mészkő, amely a reformkortól kezdve sok millió tonna remek minőségű építőanyagot biztosított a fővárosnak.

 

2010 októberében felújítási munkálatoknak vetették alá, így ma ismét régi pompájában csodálhatjuk meg ezt az egyedülálló műemléket.

 

Forrás : mednyanszky.uw.hu

Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Július 1-jétől szünetelni fog a szülészeti-nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás a Keszthelyi Kórházban – ez olvash...
Bővebben >>