. Ma Géza napja van.
HARANGLÁB ÉS KERESZT

HARANGLÁB ÉS KERESZT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kőbányán, a Hungária körút 1-3. alatti MÁV telep 30. számú épülete előtt tekinthetjük meg az I. világháborús emlékműként felállított haranglábat és keresztet.

 

FeszületA kolóniát a 19. század végén a Magyar Királyi Államvasutak hozta létre. 1890-ben kezdték építeni és a millennium évére már felépültek a házak.  A lakók a MÁV Északi Járműjavító dolgozói voltak. A MÁV a századforduló idején több hasonló telepet létesített dolgozói részére. A korszak vezető ipari cégei ekkoriban hangsúlyosnak tartották dolgozóik szociális ellátását, így a telepen orvosi rendelőt, szövetkezeti boltot és állami iskolát is nyitottak. A telep lakói az utóbbi évtizedekig a vasút alkalmazottai közül kerültek ki. Mára ugyan már nem kizárólag ők laknak ott, de még mindig jelentős számú, a vasúttal kapcsolatban álló családok száma, és az eredeti kolónia házai közül több mint 40 még ma is áll.

 

HaranglábA ház, ami előtt a harangláb és kereszt áll, lelkészlak és imaház is egyben. Úgy tudjuk, hogy korábban az imaház használata több felekezethez is kötődött, 1932-ben például itt alakult meg a pesti unitárius gyülekezet. Ennek az épületnek a sarkán látható az I. világháború hőseinek emlékére az 1920-as években állított emlékmű. Megalkotásából és felállításából valószínűleg a kolónia összes felekezete kivette a részét. Erre utal a római katolikusokra jellemző feszület és a főként református településeken megtalálható harangláb. A haranglábak elterjedése a Habsburg Birodalomban a 18. század végéhez, és II. Józsefhez köthető, aki türelmi rendeletében meglehetősen nagy szabadságot biztosított a protestánsoknak. (A legszebb és legrégibb haranglábak a legnagyobb számú protestáns lakossággal rendelkező Erdélyben találhatók.) A haranglábak főként templomok, iskolák közelében, esetleg a falu főterén kerültek felállításra. A harangszó invitálta a hívők gyülekezetét mind imára, mind a halottak búcsúztatására.

 

EmléktáblaA 20. században haranglábak főként emlékhelyen kerültek felállításra, ennek köszönheti a MÁV telep a sajátját. Az épület körüli kert kb. 5 x 5 méteres részét foglalja el az emlékmű. A kereszt egy nagyjából 3 x 3 méteres alapterületű, kőlábazattal rendelkező, kerítéssel elkülönített területen található. Alapja egy hozzávetőlegesen 110 cm magas zömök csonkagúla keresztmetszetű alépítmény. Maga a kereszt 205 cm magas műkő, talapzatán a „HŐSEINK EMLÉKÉRE” feliratú táblával.

 

A kőkereszt mögött található a harangláb. Tölgyből készült, lábain faragott díszekkel. A népi faragóművészek csillagnak nevezik az itt látható, egymást X alakban keresztező mintát. A harangláb védelmére a tető ereszét úgy alakították ki, hogy a lábaknál szélesebbek legyenek.

 

Forrás : mednyanszky.uw.hu

Intézmények - Szolgáltatók
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Százmilliárd forintos hitelkeretről írt alá megállapodást 2022 őszén a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) az egy...
Bővebben >>