X. KERÜLETI HÍRHATÁR - Figyeljünk a kerti csapra!

X. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2023.04.02.
 Vasárnap
Ma Áron napja van.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.
   EUR árfolyam
   380,99 Ft
   CHF árfolyam
   381,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 03. 19. 20:39     


Figyeljünk a kerti csapra!
A kerti csap minden esetben speciális odafigyelést igényel, hiszen egy kültéri csaptelepről van szó, ami több környezeti hatásnak van kitéve, mint beltéri társai. Időnként szükségessé válhat ennek a cseréje egy áthelyezés vagy akár elfagyás miatt.

Ezt a műveletet magunk is elvégezhetjük, de ha bizonytalanok vagyunk, érdemes lehet egy vízszerelő szakember segítségét kérni.

 

Miért lehet szükség a kerti csap cseréjére?

 

A kerti csapok felépítése alapvetően nagyon hasonló a beltéri csapokhoz. Ebből kifolyólag a meghibásodások oka is azonos lehet. A legtöbb esetben a csöpögő csap rejtélyével kell szembenéznünk, amit több alkatrész kopása is okozhat. Sok esetben a vízkő a ludas. A problémát okozhatja még az alátét vagy a tömítés elmozdulása, esetleg elkopása. De nem zárhatjuk ki azt sem, hogy az elzárószelep eldeformálódott, vagy elszakadt a gumija.

 

Egyes esetekben viszont a problémát nem a felszínen kell keresni, ugyanis a kerti csapokhoz egy megbízható vízszerelő minden esetben telepít egy fagycsapot is. Ha a hiba ebben áll fenn, akkor a munka valószínűleg sokkal nagyobb lesz, mint amekkorának első pillantásra tűnt. Erre akkor kell gyanakodnia, ha a probléma forrása a felszíni csap tüzetes átvizsgálása során sem derült ki, vagy a vízóra minden ok nélkül számlál.

 

Mi is az a fagycsap, és hogyan kell beépíteni?

 

A fagycsap az időjárás hidegre fordultával kap szerepet, ugyanis ennek segítségével érhető el, hogy a kerti csapot téliesítsük. Segítségével a vízszállító csövekből le tudjuk ereszteni a bennük lévő folyadékot, ezzel megelőzve azok elfagyását. Ha ezt nem tesszük meg, a fagyás miatt a csövekben repedések keletkezhetnek, amiken keresztül pedig a víz szivároghat. Ezt ha nem vesszük észre időben, tetemes mennyiségű víz szivároghat el, ami sajnos a pénztárcánkat sem kíméli.

 

A fagytalanító csapot szokás szerint legalább 80 cm-rel a talaj szintje alatt kötik be. Abban az esetben könnyebb a hozzáférés, ha ezt egy pincébe tudjuk telepíteni. Amennyiben a körülmények nem ennyire ideálisak, a fagycsap cseréjéhez minden bizonnyal ásásra lesz szükség.

 

A fagytalanító csap bekötése során több dologra is oda kell figyelni. Továbbra is tartani kell az előírt legalább egy méteres mélységet, és sohasem szabad figyelmen kívül hagyni a folyásirányt sem. A vízelvezető csövekre kötés során a háromirányú, téli vízelvezető golyós csapot rögzítjük. Sosem szabad megfeledkezni a megfelelő hőszigetelésről, majd következhet a felszíni szerelvények bekötése.

 

Hová kerülhet a kerti csap?

 

A kerti csap helyének kijelölésekor figyelembe kell vennünk, hogy ennek a fő vízvezetékcsőhöz kell csatlakoznia. A rácsatlakozást meneteléssel, roppantógyűrűs módszerrel vagy akár forrasztással is megoldhatjuk.

 

Mivel ez a művelet lényegesen bonyolultabb, mint egy beltéri csap cseréje vagy bekötése, erősen ajánlott egy vízszerelő szakembert segítségül hívni, hogy biztosan elkerülje a fagykárt, és ne érje kellemetlen meglepetés egy csőrepedésből eredő szivárgás miatt.


További hírek

  Áprilistól újra jár a fogaskerekű
2023. 03. 31. 10:04 hirhatar.hu
  Civilekkel szövetkezne Donáth Anna most életre hívott egyesülete
2023. 03. 31. 09:52 hirhatar.hu
  Orgiára hívta Schadl későbbi vádlott társát
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Imatermeket nyitott a Corvinus Egyetem
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport