X. KERÜLETI HÍRHATÁR - Figyeljünk a kerti csapra!

X. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.04.15.
 Csütörtök
Ma Tas, Anasztázia napja van.
Holnap Csongor napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,94 Ft
   CHF árfolyam
   326,31 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 03. 19. 20:39     


Figyeljünk a kerti csapra!
A kerti csap minden esetben speciális odafigyelést igényel, hiszen egy kültéri csaptelepről van szó, ami több környezeti hatásnak van kitéve, mint beltéri társai. Időnként szükségessé válhat ennek a cseréje egy áthelyezés vagy akár elfagyás miatt.

Ezt a műveletet magunk is elvégezhetjük, de ha bizonytalanok vagyunk, érdemes lehet egy vízszerelő szakember segítségét kérni.

 

Miért lehet szükség a kerti csap cseréjére?

 

A kerti csapok felépítése alapvetően nagyon hasonló a beltéri csapokhoz. Ebből kifolyólag a meghibásodások oka is azonos lehet. A legtöbb esetben a csöpögő csap rejtélyével kell szembenéznünk, amit több alkatrész kopása is okozhat. Sok esetben a vízkő a ludas. A problémát okozhatja még az alátét vagy a tömítés elmozdulása, esetleg elkopása. De nem zárhatjuk ki azt sem, hogy az elzárószelep eldeformálódott, vagy elszakadt a gumija.

 

Egyes esetekben viszont a problémát nem a felszínen kell keresni, ugyanis a kerti csapokhoz egy megbízható vízszerelő minden esetben telepít egy fagycsapot is. Ha a hiba ebben áll fenn, akkor a munka valószínűleg sokkal nagyobb lesz, mint amekkorának első pillantásra tűnt. Erre akkor kell gyanakodnia, ha a probléma forrása a felszíni csap tüzetes átvizsgálása során sem derült ki, vagy a vízóra minden ok nélkül számlál.

 

Mi is az a fagycsap, és hogyan kell beépíteni?

 

A fagycsap az időjárás hidegre fordultával kap szerepet, ugyanis ennek segítségével érhető el, hogy a kerti csapot téliesítsük. Segítségével a vízszállító csövekből le tudjuk ereszteni a bennük lévő folyadékot, ezzel megelőzve azok elfagyását. Ha ezt nem tesszük meg, a fagyás miatt a csövekben repedések keletkezhetnek, amiken keresztül pedig a víz szivároghat. Ezt ha nem vesszük észre időben, tetemes mennyiségű víz szivároghat el, ami sajnos a pénztárcánkat sem kíméli.

 

A fagytalanító csapot szokás szerint legalább 80 cm-rel a talaj szintje alatt kötik be. Abban az esetben könnyebb a hozzáférés, ha ezt egy pincébe tudjuk telepíteni. Amennyiben a körülmények nem ennyire ideálisak, a fagycsap cseréjéhez minden bizonnyal ásásra lesz szükség.

 

A fagytalanító csap bekötése során több dologra is oda kell figyelni. Továbbra is tartani kell az előírt legalább egy méteres mélységet, és sohasem szabad figyelmen kívül hagyni a folyásirányt sem. A vízelvezető csövekre kötés során a háromirányú, téli vízelvezető golyós csapot rögzítjük. Sosem szabad megfeledkezni a megfelelő hőszigetelésről, majd következhet a felszíni szerelvények bekötése.

 

Hová kerülhet a kerti csap?

 

A kerti csap helyének kijelölésekor figyelembe kell vennünk, hogy ennek a fő vízvezetékcsőhöz kell csatlakoznia. A rácsatlakozást meneteléssel, roppantógyűrűs módszerrel vagy akár forrasztással is megoldhatjuk.

 

Mivel ez a művelet lényegesen bonyolultabb, mint egy beltéri csap cseréje vagy bekötése, erősen ajánlott egy vízszerelő szakembert segítségül hívni, hogy biztosan elkerülje a fagykárt, és ne érje kellemetlen meglepetés egy csőrepedésből eredő szivárgás miatt.


További hírek

  800 millióból forgatják a balatonőszödi beszédről és a tévészékház ostromáról szóló filmet
2021. 04. 13. 19:26 hirhatar.hu
  L. Simon László előkerült: múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos lesz
2021. 04. 13. 19:26 hirhatar.hu
  A besúgónak tartott veterán DJ lopással vádolja Presseréket
2021. 04. 13. 19:26 hirhatar.hu
  Az amerikai elnök „félhülye”, helyettese „fekete ribanc” a szegedi docens katedráján
2021. 04. 12. 17:59 hirhatar.hu
  Orosz rulett: egyetértésben tiltakoznak a pedagógus szervezetek az áprilisi nyitás ellen
2021. 04. 12. 17:59 hirhatar.hu
  Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében
2021. 04. 12. 17:59 hirhatar.hu
  Az oltásregisztrációt használja fel propagandára a kormányzat
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Megszűnik a távirat, 174 évig szolgált - a Magyar Távirati Iroda még marad
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Brutálisan drága, értelmetlen, titkos és nemzetbiztonságilag kétes az 540 milliárdos kínai szuperegyetem
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés
2021. 04. 06. 17:59 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport