X. KERÜLETI HÍRHATÁR - Csinovnyikok tobzódása

X. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2023.04.02.
 Vasárnap
Ma Áron napja van.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.
   EUR árfolyam
   380,99 Ft
   CHF árfolyam
   381,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 10. 15:17     


Csinovnyikok tobzódása
Mi köze lehet egymáshoz a csinovnyikoknak, egy punk zenekarnak, egy festőművésznek és Kodály: Fölszállott a páva című dalának?

Kiskunhalason elmarad az egyik legismertebb magyar punkzenekar, a HétköznaPI CSAlódások Kapdbe Viktour! című turnéjának koncertje az önkormányzattól érkezett figyelmeztetés hatására.


Régen az átkosban a hétköznapok része volt egy-egy koncert vagy zenekar letiltása. A rendszerváltáskor azt hihettük, mindez a múlté. Az utóbbi 3 év történései után meglepődik-e még valaki azon, hogy a zenekar által a Facebookon közzé tett bejegyzés szerint a koncertnek helyet adó (beszédes nevű) Freedom Music Club vezetője csütörtök délelőtt kapott egy telefont miszerint: 


Csaba, ha komolyan gondoltad ezt az Orbán ellenes koncertet, akkor jól meg kell kapaszkodnod, mert egyesek ki fognak csinálni!


Kapdbeviktour!

Természetesen az, hogy kinek melyik együttes, zenei stílus stb. tetszik, az teljesen szubjektív. Bárki utálhatja a HétköznaPI CSAlódásokat, a zenéjüket, a szövegeiket, de az idősebbek még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor a politika akarta meghatározni, hogy mit hallgathatunk vagy kik koncertezhetnek. Azokat az időket pedig nem kívánjuk újra senkinek.

 

Nem mintha példa nélküli lenne ez a fajta mentalitás mostanában. Ugyanezt tapasztalhattuk idén májusban, amikor a Ferencvárosi Pincegalériában a Képzőművészeti Egyetem festő szakos hallgatójának, Dés Mártonnak a Friss bontás című kiállítása alkalmából a kettős (Fideszes és KDNP-s) párttagsággal is rendelkező Nikodém Lajost a IX. kerületi önkormányzat Humán Ügyek Bizottságának külsős tagját kérték fel köszöntőbeszéd megtartására. Nikodém a rendezvény meghívójának kézhezvétele után nemcsak a szereplését mondta le, de a képeket is kitiltatta a galériából. A művésznek pedig a galéria igazgatójával, Tóth Bettinával megüzente, hogy ő, mint nagycsaládos keresztény apa, erkölcstelennek találja a kiállítás témáját, mivel meztelen fekete lányokat ábrázoló festmény nem illik a pünkösdi megtisztuláshoz. Ezután az FMK munkatársai megvizsgálták a képeket „erkölcsi” szempontból és arra jutottak, hogy válogatott képanyaggal és egy új, „önkormányzat-barátmeghívó elkészítése után, egy hét csúszással megnyithat a kiállítás. Dés Márton természetesen nem kért a „cenzúrából és a művészi szabadság megsértéséből.

 Dés Márton festmény

Ennél egy fokkal viccesebb volt az a 2011-es történet, amikor Pécsett, az ottani Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt Kodály: Fölszállott a páva a vármegye házára kezdetű dalát tiltatta be azzal a felkiáltással, hogy a Páva-variációk sértené Páva Zsoltot, mivel azt a közönség a polgármester úr kigúnyolásának venné. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Páva Zsolt is megdöbbent a hír hallatán, ugyanis ő semmi ilyesmire nem adott utasítást, és semmi kifogása nem volt a Páva-variációk ellen.

 

Itt kanyarodnék vissza az eredeti hírhez. Nem feltételezem Orbán Viktorról, hogy az ő utasítására „csinálnák ki” a Freedom Music Club tulajdonosát. Nem. Ő csak annak a politikai légkörnek a megteremtéséért felelős, ahol egyesek úgy gondolják, mindezt megengedhetik maguknak.

 

Leslie Priest

Képek: hetkoznapicsalodasok.hu, nepszava.com

 Koncertek: http://www.hetkoznapicsalodasok.hu/koncertek/


További hírek

  Áprilistól újra jár a fogaskerekű
2023. 03. 31. 10:04 hirhatar.hu
  Civilekkel szövetkezne Donáth Anna most életre hívott egyesülete
2023. 03. 31. 09:52 hirhatar.hu
  Orgiára hívta Schadl későbbi vádlott társát
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Imatermeket nyitott a Corvinus Egyetem
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport