X. KERÜLETI HÍRHATÁR - Csinovnyikok tobzódása

X. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.02.25.
 Vasárnap
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
   EUR árfolyam
   388,81 Ft
   CHF árfolyam
   407,67 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 10. 15:17     


Csinovnyikok tobzódása
Mi köze lehet egymáshoz a csinovnyikoknak, egy punk zenekarnak, egy festőművésznek és Kodály: Fölszállott a páva című dalának?

Kiskunhalason elmarad az egyik legismertebb magyar punkzenekar, a HétköznaPI CSAlódások Kapdbe Viktour! című turnéjának koncertje az önkormányzattól érkezett figyelmeztetés hatására.


Régen az átkosban a hétköznapok része volt egy-egy koncert vagy zenekar letiltása. A rendszerváltáskor azt hihettük, mindez a múlté. Az utóbbi 3 év történései után meglepődik-e még valaki azon, hogy a zenekar által a Facebookon közzé tett bejegyzés szerint a koncertnek helyet adó (beszédes nevű) Freedom Music Club vezetője csütörtök délelőtt kapott egy telefont miszerint: 


Csaba, ha komolyan gondoltad ezt az Orbán ellenes koncertet, akkor jól meg kell kapaszkodnod, mert egyesek ki fognak csinálni!


Kapdbeviktour!

Természetesen az, hogy kinek melyik együttes, zenei stílus stb. tetszik, az teljesen szubjektív. Bárki utálhatja a HétköznaPI CSAlódásokat, a zenéjüket, a szövegeiket, de az idősebbek még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor a politika akarta meghatározni, hogy mit hallgathatunk vagy kik koncertezhetnek. Azokat az időket pedig nem kívánjuk újra senkinek.

 

Nem mintha példa nélküli lenne ez a fajta mentalitás mostanában. Ugyanezt tapasztalhattuk idén májusban, amikor a Ferencvárosi Pincegalériában a Képzőművészeti Egyetem festő szakos hallgatójának, Dés Mártonnak a Friss bontás című kiállítása alkalmából a kettős (Fideszes és KDNP-s) párttagsággal is rendelkező Nikodém Lajost a IX. kerületi önkormányzat Humán Ügyek Bizottságának külsős tagját kérték fel köszöntőbeszéd megtartására. Nikodém a rendezvény meghívójának kézhezvétele után nemcsak a szereplését mondta le, de a képeket is kitiltatta a galériából. A művésznek pedig a galéria igazgatójával, Tóth Bettinával megüzente, hogy ő, mint nagycsaládos keresztény apa, erkölcstelennek találja a kiállítás témáját, mivel meztelen fekete lányokat ábrázoló festmény nem illik a pünkösdi megtisztuláshoz. Ezután az FMK munkatársai megvizsgálták a képeket „erkölcsi” szempontból és arra jutottak, hogy válogatott képanyaggal és egy új, „önkormányzat-barátmeghívó elkészítése után, egy hét csúszással megnyithat a kiállítás. Dés Márton természetesen nem kért a „cenzúrából és a művészi szabadság megsértéséből.

 Dés Márton festmény

Ennél egy fokkal viccesebb volt az a 2011-es történet, amikor Pécsett, az ottani Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt Kodály: Fölszállott a páva a vármegye házára kezdetű dalát tiltatta be azzal a felkiáltással, hogy a Páva-variációk sértené Páva Zsoltot, mivel azt a közönség a polgármester úr kigúnyolásának venné. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Páva Zsolt is megdöbbent a hír hallatán, ugyanis ő semmi ilyesmire nem adott utasítást, és semmi kifogása nem volt a Páva-variációk ellen.

 

Itt kanyarodnék vissza az eredeti hírhez. Nem feltételezem Orbán Viktorról, hogy az ő utasítására „csinálnák ki” a Freedom Music Club tulajdonosát. Nem. Ő csak annak a politikai légkörnek a megteremtéséért felelős, ahol egyesek úgy gondolják, mindezt megengedhetik maguknak.

 

Leslie Priest

Képek: hetkoznapicsalodasok.hu, nepszava.com

 Koncertek: http://www.hetkoznapicsalodasok.hu/koncertek/


További hírek

  Rákay Philip szerint az elmúlt 34 év magyar filmtermésének 70 százaléka kuka
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  14 év után nem csak az ATV-től, de a képernyőtől is búcsúzni kényszerül a népszerű tévés
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A Novák-Varga pedofilügy robbant a Fidesz-táborban, teljes a káosz
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Fabinyi püspök bocsánatot kért a bántalmazott gyermekektől
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Bukni fog a rendszer, közölte Márki-Zay – feljelentették
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Putyint tartják Navalnij gyilkosának
2024. 02. 17. 09:55 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport