X. KERÜLETI HÍRHATÁR - Ambivalens

X. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.05.22.
 Szerda
Ma Júlia, Rita napja van.
Holnap Dezső napja lesz.
   EUR árfolyam
   386,15 Ft
   CHF árfolyam
   389,93 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 15. 17:08     


Ambivalens
„Cirkuszt és kenyeret a népnek!” Mi lassan csak cirkuszt kapunk, de jó drágán, kenyeret már nagyon sokan nem. Reméljük, a Nérói városfelgyújtásra nem kerül sor. Ja, már megtörtént, 2006-ban.

Ebben az országban lassan minden ambivalens. Csak néhány jellemző példa, mert mindet felsorolni Háború és béke méretű kötetet töltene meg.


Az Orbán-kormány az egyik kezével osztogat, a másikkal fosztogat. Jutalmazza a haverokat, a párt és a kedves vezető lakájait (lásd föld-és trafikmutyi, előkészületben lévő patika- és italbolt mutyi, nyerőgépek), de előtte kifosztja a pártsemleges gazdasági élet szereplőt (lásd trafikosok, gazdák, gyógyszer-kiskereskedelmi cégek, nyerőgépesek, takarékszövetkezetek, stb.).

 

De itt nem áll meg. Osztogat a tehetőseknek és fosztogatja a bérből és fizetésből, vagy a még abból sem élőket. A jómódúak kedvezményesen szabadulhattak meg a deviza kölcsöneiktől, a bajban lévőket belekényszerítette a probléma elodázásába az árfolyamgáttal. A jól keresők adóterheit csökkentette és növelte a nettó bérüket, míg az átlag és az alatti keresettel rendelkezők kevesebbet visznek haza. A közmunka programmal cicomázza ki a foglalkoztatási adatokat, de csökkentette annak maximális időtartamát és az itt megkeresethető összeget – ráadásul nehezíti a programban való részvétel feltételeit.

Közmunkát népszerűsítő propaganda plakát

Utálkozva beszélnek úgy általában a hitelről – pedig a Hitel című könyv óta tudjuk, hogy hitelre szükség van a gazdaságban, de Széchenyi nevét azért kisajátítják – közben felélik a jövőt (magánnyugdíj megtakarítások) és az olcsóbb IMF hitelt büszkén, mell döngetve lecserélik drága, piaci kamatozású állampapír kibocsátásra, ami – szómágia ide vagy oda – szintén hitel.

 

Milliárdokat költenek várhatóan üresen kongó futball stadionokra, amelyek között hipermodern Fradi Cityre is telik (?) – ez lenne a jövőuszodástól, nyitott és fedett stadionostól, szállodástól, strandostól, orvosi központostól, lenyúlt Építők sporttelepestől Kubatov legújabb, Orbán által állítólag támogatott látomása szerint. Szintén milliárdokat szórnak el múltba révedésre, Kossuth terünk negyvenes évekbeli megjelenésére, szoborcseréstől, fapusztításostól, Horthystól. De az Országház alatt ismét az ultramodernitás jegyében látogató központ épül sörözővel. (!?)

Kossuth tér - A fák pusztítása„Cirkuszt és kenyeret a népnek!” Mi lassan csak cirkuszt kapunk, de jó drágán, kenyeret már nagyon sokan nem. Reméljük, a Nérói városfelgyújtásra nem kerül sor. Ja, az már megtörtént, 2006-ban.

 

Rogán Antal továbbra is szórja a pénzt a Belvárosban – vajon nem hitelből (is) véletlenül? – alkalmanként a közlekedési szempontok végig nem gondolásával (Ferenciek tere).

 

A jobboldali közgazdászok károgtak, amikor a Gyurcsány-kormány autópályákat épített, – mondván, betonba öntik a pénzt – pedig annak legalább van haszna, bezzeg most hallgatnak, amikor a fél belvárost átépítik, hogy Unortodoxia egyéb tündérmeséiről most ne is beszéljünk.

 

Ha bármelyik baloldali-liberális kormány olyan jellegű és számú kinevezéseket hajtott volna végre, mint a Fidesz-KDNP éra teszi, össztűz zúdult volna minden irányból rájuk, hogy mégis mit képzelnek! Manapság a néhány – még fennmaradt – független/ellenzéki orgánum ugyanannak a néhány százezer embernek hívja fel a figyelmét a visszásságokra, a nagyobb médiumok – ki nyíltan, ki hallgatólagosan – beállt az Orbáni sorba. Tömegekhez nem jutnak el a hírek, nem nyílik a bicska a zsebekben és ezt is a demokratikus ellenzék nyakába varrják folyton fanyalgó politikai elemzők és újságírók, holott ők is tehetnek a mai helyzetről. Hiszen ők a véleményformálók, amit ők mondanak/írnak, az sokaknak szentírás.

Papagájok

Ha baloldali kormány van, a sajátjaik is kritizálják őket, ha Orbán van hatalmon, akkor is mindenki a baloldalt szapulja – azelmúltnyolcév, azösszefogás, Őszöd, elhibázott gazdaság, stb. Normális helyeken ilyenkor az ellenzéki vagy független megmondó emberek nem Gyurcsányoznak egy jóízűt, – beállva a Fidesz "papagáj-kommandójába"nem adják a lovat a demokratikus ellenzéki pártok provokációnak felülő „politikusai” alá, hanem azon dolgoznak ezerrel, hogy a bűnök és hibák sokaságát elkövető kormányról szóljanak a negatív hírek.


Igen, azokról, akik gyűlölet kampánnyal vádolják a baloldalt és közben csak ilyen szövegekre képesek:

 

„… a Gyurcsány-Bajnai-bankárkormány miatt, amely eladósította és devizahitelbe hajszolta őket .”


„… cinizmus és hazugságok helyett a bukott baloldal bocsánatkéréssel tartozna a bajba jutott családoknak, amiért anyagilag, idegileg, egészségileg tönkretette őket.”


„Magyarország tehát jó úton jár amióta szakított a Gyurcsány-Bajnai-szövetség szélsőséges gazdaságpolitikájával, még ha ezt a bukott baloldal idegesen és gyűlölködve naponta tagadni is próbálja.”


„… a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal szemben …”


„… akiket a szocialisták korábban könyörtelenül az út szélén hagytak és segélyre ítéltek.”


„… a Gyurcsány-Bajnai-kormány kudarca a szociálpolitikájuk bukását jelzi …”


„… a Gyurcsány-Bajnai-kormánnyal ellentétben, amely a munkanélküliséget megduplázta és inkább osztott megalázóan alacsony segélyt, mint munkát …”

 

Ezek a 2013. augusztus 14-i fideszesMTI-hez eljuttatott – sajtóközlemények részletei, de mindegy is, melyik nap terméseiből válogatunk, annyira jellemzőek a szókapcsolatok, a mondatok. Pontosan azt kommunikálják az ellenfélről (vagy ellenség?), amit ők maguk tesznek, mondanak és talán gondolnak is, nap mint nap.

 

Szerencsétlen ellenzék lényegesen kevesebb emberrel és pénzből (DK, E14, MSZP, PM) kevesebb nyilvános szereplési lehetőséggel nem győzi már cáfolni azt a sok képtelen hazugságot, amit a Fidesz előállít.

 

Jó lenne már besegíteni nekik, ha nem akarunk végérvényesen az ambivalencia állapotában maradni!


Érsek Juli 

Képek: gov.hu, szeretlekmagyarorszag.hu, bhmpics.comTovábbi hírek

  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
2024. 05. 12. 10:08 hirhatar.hu
  Udvaros Dorottyát 22 év után kirúgták a Nemzeti Színházból
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Szóval itt van ez a Magyar Péter
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Kulka János lett a Nemzet Színésze
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Márki-Zay Pétert beperelte a Fidesz-fióka civilszervezet
2024. 04. 29. 17:05 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport