X. KERÜLETI HÍRHATÁR - A Political Capital mandátum kalkulátora rossz, nem is kicsit

X. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.06.15.
 Szombat
Ma Jolán napja van.
Holnap Jusztin napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,66 Ft
   CHF árfolyam
   416,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 23. 20:14     


A Political Capital mandátum kalkulátora rossz, nem is kicsit
És ha már itt tartunk, javítsák ki az illetékesek az elkalkulált kalkulátort is!

Ma reggel a facebookon akadtam rá a Political Capital mandátum kalkulátorára és rögtön kipróbáltam. Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok sem elemző, sem közvélemény kutató, azonban nekem, laikusnak van néhány észrevételem a kalkulátorral kapcsolatban.


Először is, a hatályos törvény szerint egy pártszövetség parlamenti bejutási küszöbe a listás szavazatok 10%-a, ha két párt és 15%-a, ha három vagy több párt szövetségéről van szó.


Ha a Fidesz-KDNP vagy az Együtt-PM pártszövetségek esetén 9%-ra állítjuk a csúszkát, akkor a rendszer nem szűri ki a pártszövetségeket, mint olyanokat, amelyek nem teljesítették a feltételeket, mert itt is csak az 5%-os küszöböt veszi figyelembe.

Mandátumkalkulátor 3.

Vagy a Political Capital tud valamiről, amiről mi, egyszerű választók nem, vagy egész egyszerűen kapitális tévedésben vannak – hogy stílszerűek legyünk.


Másik „rendszerhiba”, hogy egyes pártok extrán kedvezményezettek az egyéni parlamenti jelöltek bejutási esélyeit illetően. Ezt egy extrém példával tudom érzékeltetni: Ha a Demokratikus Koalíciónak 100%-os szavazatarányt adok a csúszkával, akkor láss csodát, az Együtt-PM kapja az összes egyéni parlamenti helyet! (Egyébként a DK esetében teljesen mindegy, hogy milyen százalékot adunk a pártnak, egyéni helyet – a kalkulátor vagy annak készítői szerint – nem szerezhet.)

Mandátumkalkulátor 2.

Annak érdekében, hogy nehogy az elfogultság vádjával illethessen bárki is, kipróbáltam, hogy mi történik akkor, ha a Jobbiknál állítom a csúszkát 100%-ra. És micsoda meglepetés, a Jobbik esetében (a matematika és a józan paraszti ész értelmében) minden egyéni és listás hely a Jobbikhoz kerül.

Mandátumkalkulátor 3.

Tessék mondani, ezt így hogy? Lendvai Ildikót idézve „nem csak a lóláb lóg ki, de az egész ló!”


Értem én, hogy azok a pártok, akiknek van pénze, fizet elemzőket, közvélemény kutatókat, megmondó embereket és a többi, de legalább a látszatra illenék adni. Úgy látszik, a Fidesz-világ működését egyre többen sajátítják el és alkalmazzák is sikerrel.


Korábban írtam már arról, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon (és holdudvaraiban is!) az összefogáson kellene dolgozni. Emberek! Milyen jogon kódolják a választókba, hogy a DK – hogy a Liberálisokról, az MSZDP-ről, a SZEMA-ról, stb. ne is beszéljünk – nem érdemel és nem is szerezhet egyéni képviselői helyet? És miért is?


Mert nem óhajtottak „politikai öngyilkosságot” elkövetni? Mert kiállnak a pártelnökük mellett? Mert kimondják az igazságot – még ha egyeseknek ez az elevenébe talál, még akkor is, ha az illető történetesen nem Fideszes?


Önök sürgetnek változást és korszakváltást? Önök, akik a megmerevedett status quo mentén csak a sminken változtatnának? Vagy önök nem is akarják elzavarni Orbánt?

Status quo

A magam részéről ez a himi-humi ellenzékieskedés csak annyit ér, mint halottnak a ráncfelvarrás. Jöjjenek elő a farbával, kössenek normális, vállalható egyezséget valamennyi demokratikus ellenzéki szereplővel és kezdjék el végre az érdemi munkát az Orbán-rezsim eltakarítása érdekében. Ne egymást (főleg a DK-t) fúrják-faragják, hanem a Fideszt és a statisztikai hibahatáron sem mérhető szövetségesét, a KDNP-t.


Sőt, tudok jobbat is! Beszéljenek arról, hogy mit ajánlanak a választóknak egy győzelem esetén! De józanul, „az igazat, ne csak a valódit”!


És ha már itt tartunk, javítsák ki az illetékesek az elkalkulált kalkulátort is!


Érsek Juli


Képek: valasztasirendszer.hu/mandatum, adamdyork.wordpress.com


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport