. Ma Márk napja van.
Választási kisokos 2014
2014-02-28 23:58:45
Választási kisokos 2014

Választási kisokos 2014

Hol találjuk a helyi Választási Irodát? Mit tegyünk, ha máshol kívánunk szavazni? Mik a legfontosabb változások a választási szabályokban? Igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat, hogy mindenki eligazodhasson az új szabályok és a bürokrácia útvesztőiben.

 

Idén április 6-án ismét országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Azonban az 1990-től megszokott választási szabályok sok tekintetben és alapjaiban változtak. És bizony ahhoz, hogy leadhassuk érvényes voksunkat a szavazófülkében, nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagyunk.

 

1. Egyfordulós választás

Idén először egyfordulós parlamenti választás lesz. Ez azt jelenti, hogy aki eddig „kivárásra” játszott és adott esetben – a két forduló közötti koalíciós megállapodásokat, egymás javára történő visszalépéseket követően – csak a második fordulóban adta le szavazatát, az most lekési a döntést. Április 6-án ugyanis eldől, hogy ki alakíthat kormányt a következő ciklusra.

 

2. Kisebb Parlament

Az új választási törvény értelmében 199 fős lesz az Országgyűlés. A létszám 106 egyéni és 93 ún. listás képviselői mandátumból alakul ki.

Országos listára továbbra is szavazhatunk – ezen a pártok, párt- és választási szövetségek logói és nevei szerepelnek majd. Hogy összesen hány párt, pártszövetség és választási szövetség lesz a listán, 2014. március 3. után fog kiderülni. (Ahhoz, hogy egy jelölő szervezet országos listát állíthasson, a 106 országgyűlési egyéni választókerületből /OEVK/ legalább 27-ben kell jelöltet állítania. A jelöltállítás határideje március 3.)

Megszűntek a megyei listák, tehát csak országos listára és egyéni képviselő jelöltre szavazhatunk.

 

3. Országgyűlési egyéni választókerület

Miután csökkent a választókerületek száma, így a választókerületek határai is átrajzolásra kerültek. Példának okáért idén Debrecenben 3 önálló választókerületben voksolhatnak az ott élők, a fővárosban pedig a 23 kerületet csupán 18 választókerületbe sorolták. A szavazókörök azonban a „régiek” maradtak, így jó eséllyel ugyanott adhatjuk le voksunkat, mint 2010-ben. (Tehát komplett szavazókörök kerültek egyik választókerületből a másikba.)

 

4. Parlamentbe jutás feltétele

A főszabály maradt, az országos listára leadott szavazatok alapján dől el, mely pártok jutnak be a Parlamentbe. Ha egy párt önállóan indul, a bejutási küszöb 5%. Ha két párt köt pártszövetséget (pl. Fidesz-KDNP), vagy választási szövetséget, akkor a bejutási küszöb 10%. Ha három, vagy több párt köt párt- vagy választási szövetséget (pl. az Összefogás 2014 pártjai: MSZP, Együtt 2014, PM, DK és MLP), akkor a bejutási küszöb 15%.

 

5. Egyéni jelöltek állítása

Megszűntették a köznyelvben csak „kopogtató cédulaként” aposztrofált ajánlószelvény intézményét. Helyette került bevezetésre az ún. ajánlóív, melyen az egyéni jelöltek számára gyűjtötték és gyűjtik még március 3-ig a támogató aláírásokat.

Az ajánlóív egy szigorú elszámolású nyomtatvány (rongálódása, elvesztése esetén a jelölt/jelölő szervezet 50.750,-Ft büntetést fizet – darabonként). Ezen az íven rigorózus pontossággal kell(ett) kitölteni a támogató választópolgár nevét, lakcímét és személyi azonosító számát. Ajánlás csak akkor érvényes, ha a kitöltés megegyezik a személyi igazolványban és a lakcímnyilvántartásban szereplő adatokkal, az ajánló szerepel a jelölt választókerületének választási névjegyzékben és aláírja az ajánlóívet. Ha egyazon választópolgár többször tesz ajánlást ugyanarra a jelöltre, az összes – egy jelöltre vonatkozó – ajánlása érvénytelen.

Egyéni jelölt akkor indulhat az országgyűlési választáson, ha 500 érvényes ajánlást ad(ott) le a helyi Választási Irodában, arról határozat születik és jogerőre emelkedik.

 

6. Egyéni mandátumszerzés

2010-ig az első fordulóban nem dőlt el a legtöbb egyéni képviselőhely sorsa, hiszen még élt az 50%+1 szavazat szabálya – kevesek szerezték meg az érvényes szavazatok ún. feles többségét.

Miután egyfordulóssá vált a választás, ezért április 6-án az az egyéni képviselőjelölt szerez mandátumot, aki a szavazatok egyszerű többségét megkapja. Elképzelhető, hogy 1 szavazaton fog múlni egy-egy képviselői hely.

 

7. Kampánytámogatás – Bizniszpártok

Az új kampányfinanszírozási szabályok okán az a jelölő szervezet, aki országos listát tud állítani, 150 millió forint kampánytámogatást kap, 27 egyéni jelölt indítása esetén. Azok a jelölő szervezetek, akik 106 egyéni jelöltet tudnak állítani, 750 millió forint kampánytámogatást kapnak. (Ha párt- vagy választási szövetségben több párt indul, akkor is a jelöltek száma határozza meg a kampánytámogatás összegét és nem a szövetségben szereplő pártok száma.)

Az utóbbi időben elterjedt a bizniszpárt fogalma, mert felmerült a gyanú, hogy a hirtelen megszaporodott, országos listát állítani szándékozó jelölő szervezetek nem feltétlen politikai céljaik megvalósításáért szállnak ringbe, hanem a kampány pénz miatt.

Jó tudni azonban, hogy a kampánytámogatásnak feltételei is vannak. Parlamentbe jutás esetén nem kell visszatéríteni a felvett támogatást, de ha egy-egy párt nem ér el értékelhető eredményt a választáson, bizony a teljes összeget is visszafizetheti a közös kasszába. Más kérdés, hogy vajon be lehet-e majd valaha is hajtani ezeket a pénzeket valakin.

 

Nemzetiségi választói névjegyzék

Új dolog ez is a választási rendszerünkben. Üdvözlendő, hogy a nemzetiségek is szerepet kapnak az idei választáson, az kevésbé, hogy először úgy szólt a szabályozás, hogy aki a nemzetiségi választói névjegyzékben regisztráltatja magát, az elveszíti a szavazati jogát az országgyűlési választásokon. Végül változtattak a szabályon, és lehet kérni nemzetiségi névjegyzék mellett az országgyűlési választási névjegyzékbe való felvételt is, azonban ez az információ nem mindenkihez jut(ott) el. Mindenesetre a nemzetiségi névjegyzékben történt regisztráció törlését, kiterjesztését az itt elérhető nyomtatványon vagy online is kérheti. Határidő: 2014. április 4. 16:00

 

Regisztráció külképviseleten való szavazáshoz

Mint fentebb írtuk, a külföldön élő/dolgozó/tartózkodó magyar állampolgárok élhetnek ugyan szavazati jogukkal, de ahhoz képest, hogy valószínűleg nagyobb a számuk, mint a külhoni, kettős állampolgárságú magyaroké, nehéz szavazati jogukkal élni. Külképviselet nincs minden városban, ezért a külföldön élők vagy utaznak és sorban állnak a szavazáshoz, vagy nem szavaznak. (Londonban – becslések szerint – több mint 200.000 magyar él, jellemzően szavazásra jogosultak. Egyszerűen fizikai képtelenség, hogy ennyi ember egy nap alatt egy helyen leadhassa a szavazatát. A X. kerületben 78 szavazókör van a 83.000 fős lakosságra – persze ez nem a választásra jogosultak létszáma, ők ennél kevesebben vannak.)

A külföldön élő magyarok itt tudnak online regisztrálni külképviseleten történő szavazáshoz, illetve itt érhető el a letölthető nyomtatványt.

 

Regisztráció kettős állampolgárság esetén (külhoni magyarok)

Magyarországi lakcímmel nem rendelkező – kettős állampolgárságú és/vagy külhoni – magyarok egyéni képviselő jelöltre nem, csak az országos listára adhatják le szavazatukat.

Bár a kormány erős kampányt folytatnak az ő körükben a 2014-es országgyűlési választásokon való részvételre, ha esetleg még nem hallottak erről a lehetőségről, itt tudnak online regisztrálni a választói névjegyzékbe, vagy itt tölthetik le a szükséges nyomtatványt. Tájékoztató letöltése itt >>>

 

Átjelentkezés más választókerületbe

Továbbra is adott a lehetőség a Magyarország területén élő, választási jogosultsággal rendelkezők részére más választókerületbe történő átjelentkezéshez. (Jellemzően azok veszik igénybe, akik nem tartózkodnak az állandó lakcímükön tanulmányok, munka, egészségügyi kezelés vagy pihenés miatt.)

Nekik ajánljuk az online regisztrációt, vagy a nyomtatványt.

 

Mozgóurna kérése

Azoknak, akik mozgásukban korlátozottak, vagy súlyos betegségük okán ágyhoz/otthonukhoz/kórházhoz kötöttek, esetleg büntetésüket töltik, lehet kérni mozgóurnát. Érdemes tudni azt is, hogy ugyan a választás napján (április 6.) 15:00-ig is lehet kérni, de ha tehetjük, ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Mozgóurna kérésére van lehetőség online és nyomtatvány segítségével is, 2014. április 4-én, 16:00-ig.

 

Segítség a fogyatékkal élőknek

Lehetőség van Braille-írással készült értesítő, Braille-írással ellátott szavazólap, könnyített formában megírt tájékoztató kérésére, valamint akadálymentes szavazóhelység biztosítására. A választójog gyakorlásának megkönnyítését az itt elérhető nyomtatványon, vagy online lehet kérni. Határidő: 2014. április 4. 16:00

 

Választási Irodák

Azok, akik nem kapták meg állandó lakcímükre az értesítést a választói névjegyzékbe vételükről, az állandó lakcímük szerint illetékes Választási Irodában kérhetik azt.

Akiknek nincs lehetősége az online regisztrációra, a letölthető és kinyomtatható űrlapot pontosan kitöltve és aláírva a helyi Választási Irodához juttathatják el személyesen vagy postai levélküldeményként.

Választási irodák elérhetősége itt >>>

 

Nyomtatványok kitöltése

Akár online, akár papíralapon töltik ki a szükséges űrlapot, minden esetben a személyi igazolvány, személyazonosító igazolvány és a lakcímkártya alapján töltsük ki. Különösen figyeljünk oda arra, hogy ne rövidítsünk semmit (Székesfehérvár ≠ Szfvár), még a közterületet sem (utca ≠ u.). Ha a nevünk előtt van előtag, azt is írjuk be (pl. Dr., dr., ifj., id.). Ha a születési városunkban vannak kerületek, akkor ne felejtsük el kitölteni a kerület rovatot sem!

A papíralapú nyomtatványokat mindig kék színű tollal és olvashatóan, nyomtatott nagybetűvel töltsük ki. Ne felejtkezzünk el a dátumról és aláírásról sem.

Kitöltési útmutató itt >>>

 

Ügyfélkapu

Akiknek van ügyfélkapuja, lehetőségük van ügyfélkapunk keresztül kitölteni a következő elektronikus űrlapokat: átjelentkezéssel történő szavazással kapcsolatos kérelem, külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelem, mozgóurna igénylés.

Ügyfélkapu a választási kérelmekhez itt >>>

 

Személyazonosító okmányok

A választás napján akkor adhatjuk le szavazatunkat, ha személyazonosságunkat érvényes okmányokkal tudjuk igazolni. A szavazókörben az alábbi iratokkal tudjuk magunkat igazolni:

A.     Személyi igazolvány (lakcímet is tartalmazza)

B.     Személyazonosító igazolvány vagy

        Jogosítvány vagy

        Útlevél és

        Lakcímkártya

Még ma győződjünk meg arról, hogy a felsorolt igazolványok valamelyike érvényes legyen április 6-án is – most még van idő a pótlásra, érvényesítésre.

Az értesítést a választói névjegyzékbe vételről, valamint a kérelmeinkre a Választási Iroda által meghozott határozatot vigyük magunkkal/tartsuk magunknál.


2014. április 6 - Az országgyűlési választás napja:

A szavazóhelységek reggel 6 órától este 7 óráig várják a választópolgárokat. Vigyük magunkkal személyazonosságunkat igazoló érvényes okmányainkat és az értesítést a választói névjegyzékbe vételről. A szavazóhelységben a szavazatszámláló bizottság tagjai ellenőrzik okmányainkat és aláírás ellenében megkapjuk az országos pártlista, valéamint az egyéni képviselőjelöltek szavazólapját, valamint egy borítékot. Aláírni csak a szavazóhelység által biztosított tollal szabad! Ellenőrizzük le, hogy a szavazólapokon szerepel-e a hitelesítő pecsét, csak így lesz érvényes a szavazatunk!

SZAVAZÓLAP MINTA

A szavazófülkébe mindenki egyedül mehet be, ott a rendelkezésre bocsátott kék golyóstollal az általunk választott párt/pártszövetség megnevezése, illetve egyéni jelölt neve előtti kis körbe húzott kereszttel/X-vel szavazhatunk. Szavazatunk akkor érvényes, ha a szavazólapokon csak egy-egy párt/pártszövetség, illetve jelölt mellett adjuk le voksunkat! A szavazólapokat még a szavazófülkében belehelyezzük a borítékba, lezárjuk, majd a szavazóhelység közepén elhelyezett urnába dobjuk a lezárt borítékunkat. Szavazólapot a szavazóhelységből kivinni TILOS!


ÉJ


Forrás: választás.hu


Utoljára frissítve: 2014-03-18 09:59:36

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>