. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Robotkedvencek – programozható játékok a gyerekszobában
2021-01-18 20:04:53
Robotkedvencek – programozható játékok a gyerekszobában

Robotkedvencek – programozható játékok a gyerekszobában

Amellett, hogy felnőttként is szeretnénk lépést tartani, nem egyszerű kimazsolázni a sok újdonságból, hogy mi is az, ami a gyereknek hasznára válik, miközben a szellemi és lelki fejlődésére pozitívan hat. Jó lenne, ha használható programozási alapismereteket szerezne, ám mégsem ülhet a csemete egész nap a számítógép előtt. Kiváló megoldás lehet például, ha programozható játékokat szerzünk be. 

 

Mit fejlesztenek a programozható játékok?

 

A játékokat úgy fejlesztették, hogy minden korosztály megtalálja köztük a neki valót. Az egyszerűbb, érintésre utasításokat végrehajtó kisállatok a kisebbek (3-4 évesek) kedvencei lesznek. A nagyobbak már összetettebb feladatokat tudnak programozni a játékaikba. Az építős vagy útvonal-kijelölős játékokkal fejlődik a térlátás mellett az előrelátás is. A gyerek megtanulja általuk, hogy ahhoz, hogy bizonyos eredményt elérjen, milyen apróbb lépések egymásutánjára van szükség. Így a kombinációs készsége is fejlődik.

 

Ki gondolná, hogy egy gyerekjátékkal két legyet is üthet egy csapásra?

 

Már a legkisebbek számára is készülnek olyan interaktív, programozható játékok, amelyek amellett, hogy alapvető programozási ismereteket tanítanak, még akár házi kedvencként is funkcionálhatnak. Ha már hallottad a gyermeked szájából a rettegett mondatot: „kutyát/cicát akarok”, de épp nincs lehetőséged arra, hogy élő állatot tarts otthon, kiváló pótlék lehet egy robotkutya. Egyszerű utasításokkal irányítható: ha egy ujjal érnek hozzá, jobbra és balra, ha két ujjal, pedig előre halad.

 

Egy kicsit idősebbek pedig az őskorba utazhatnak vissza egy robotdínó hátán. A dínót már meg lehet tanítani arra, hogy merre menjen. Menet közben pedig izgalmas nyomon követni azt, hogy sikerült-e a kívánt útvonalra programozni. 

 

Programozható játékok kis építészeknek

 

A tárgyak mozgatására is alkalmas robot az építési és bontási folyamatokban lesz a gyermek játszótársa. A 150-féle programozható mozdulattal ellátott robot szinte megunhatatlan. A hozzá járó kártyák segítségével pedig ellenőrizni lehet, hogy a robot minden mozdulatában azt teszi-e, amire programozta a gyerek. Talán mindannyiunk nevében üzenhetem innen a fejlesztőknek: hasonló robotot kérnek a szülők a következő karácsonyra, beprogramozható összerakodó funkcióval.

 

Szintén az iskolás korosztály kedvelt játéka a rajzoló robot, amelyet számítógépről vagy tabletről is irányíthatunk. A megadott feltételek alapján a robot itt egy A4-es vagy annál nagyobb rajzot készít el. A kézzelfogható eredmény élményével fog gazdagodni a gyermekünk.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>