. Ma Bulcsú napja van.
Rendőrsorfal védte az antifasiszta tüntetőket ma este a Sportarénánál szélsőjobboldaliaktól – videóval, képgalériával!
2013-08-31 01:19:01
Rendőrsorfal védte az antifasiszta tüntetőket ma este a Sportarénánál szélsőjobboldaliaktól – videóval, képgalériával!

Rendőrsorfal védte az antifasiszta tüntetőket ma este a Sportarénánál szélsőjobboldaliaktól – videóval, képgalériával!

Miközben a Papp László Sportarénában az Alföldi Róbert által színpadra vitt István a király című darabra készülődtek, addig szélsőjobboldali elemek által meghirdetett, Alföldit támadó tüntetésre válaszul a Tolerancia Csoport által szervezett Antifasiszta tüntetésre gyülekeztek a tiltakozók a Sportaréna melletti szállodával szemben, a murvás területen. Este nyolc óra körül a rendőrség intézkedésének köszönhetően sikerült elkerülni, hogy a szélsőjobboldali – időközben feloszlatott – megmozdulás résztvevői inzultálhassák az ellentüntetőket.Néhány száz demokrata gyűlt össze este hét óráig. A résztvevők sokfélék voltak, hiszen zsidó és roma származású emberek mellett melegek és a különböző demokratikus pártok szimpatizánsai is eljöttek az eseményre.

Antifasiszta demonstráció 2013. 08. 30.

Az eseményt demokratikus ellenzéki pártok (DK, MSZP, MSZDP, Liberálisok) és civil szervezetek (többek között MEASZ, Szolidaritás, Nagy Schmuck Andor, Steiner Pál és Hanti VilmosImre Társaság, Roma Rom, Magyarországi Roma Összefogás, Magyarországi Nemzeti-etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete) is támogatták.


A demonstráción több ismert közszereplő is megjelent. Találkoztunk Hanti Vilmossal (MEASZ), Steiner Pállal (MSZP), Szabó Zoltánnal (DK) és Schmuck Andorral (MSZDP) is.


Az ellentüntetés kezdeményezői, Zoltai Andrea és Müller Júlia léptek először a színpadul szolgáló raklapokra. Miután köszöntötték a megjelenteket, Zoltai Andrea elkeseredésének adott hangot amiatt, hogy nagyobb tömegre számított.


Müller Júlia - "mint egy meleg ember édesanyja" – kezdte el a beszédek sorát.


„Társadalmunk nem elég felnőtt, nem elég toleráns, hogy a másságot szó nélkül elfogadja. … A legkülönbözőbb kirekesztéssel kell szembe nézni. Korábban nem lehetett katona, aki meleg. A meleg sportoló újságcikkek témája lesz, de nem a teljesítményével. A meleg művész művészete kevésbé értékes. A meleg politikust lemondásra kényszeríti az értetlen közélet.”


„A meleg jelző ne legyen az emberek értékmérője! Elég volt!”


A teljes beszéd videónkban megtekinthető:Bach Szilvia elmondta, hogy Zoltai Andrea és Müller Júlia a Tolerancia Csoport alapítói és a demonstráció szervezői, majd felkonferálta a további felszólalókat. Többek között Hanti Vilmos (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége), Steiner Pál (MSZP), Popper Gábor (Liberálisok), Balog Artúr (MSZP Roma Tagozat), Veres Dávid a Nagy Imre Társaság képviseletében, Chikán Kornélia a Magyarországi Roma Összefogás szóvivője, Magyar Fruzsina, Kállai Katalin, Sagáth Lászlóné, Daróczi Zsuzsa, Bangó Attila és Horváth Tibor, a Roma Rom elnöke kapott szót a rendezvényen.


A MEASZ elnöke azzal kezdte mondandóját, hogy ő elégedett a létszámmal és megköszönte, hogy ennyien eljöttek, pedig – mint elmondta – Magyarországon ma nincs anyagi támogatása az antifasizmusnak.


"… az újnácikat pedig támogatja (a kormány), - bizonyítékunk van erre – szóval, anyagilag.”


Kőbánya antifasiszta mártírjáról, Pataki Istvánról is megemlékezett, akinek szobrát a fideszes vezetésű és többségű kerületi képviselő testület száműzte a Szent László térről a Bihari útra.


Hanti Vilmost pontosan egy éve, 2012. augusztus 30-án támadták meg az utcán szélsőségesek és felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy ez eltelt idő alatt – dacára a tanuknak és a térfigyelő kamerák képeinek – még nem sikerült a hatóságoknak megtalálni az elkövetőket. A szomorú évforduló miatt felszólalását egy évvel ezelőtti nyílt levelének felolvasásával zárta.


Beszédét sajnos nem mindig hallhattuk – átmeneti technikai problémák miatt, a videó itt nézhető meg:Az MSZP részéről két felszólalót is hallhattunk, Steiner Pál és Balog Artúr is szót kapott. Steiner Pál megemlékezett arról, hogy miért Steiner Pál (MSZP)is gyűltek össze az emberek ezen az eseményen, nevezetesen, hogy „a XX. századi nácizmust megidézve” ma Magyarországon vannak olyan emberek, akik egy színházi rendezőt (Alföldi Róbert - a szerk.) vegzálnak egy színpadra állított darabjáért. Kétségbe vonta, hogy azok az emberek, akik most az István a király Alföldi általi rendezését oly élesen támadják, egyáltalán látták-e a művet.


Spiró György: Jönnek című versét Zsolnai Júlia kitűnő előadásában hallhattuk, majd Magyar Fruzsina (dramaturg) beszéde következett. Erős metaforáiban színházi felvonások testesítették meg a fasizmus stációit, amellyel szemléletesen hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy már a második felvonást éljük és nem szabad engedni, hogy újra bekövetkezzék a harmadik.


Zsolnai Júlia és Magyar Fruzsina videója itt tekinthető meg:„Elegünk van az ő (Orbán Viktor - a szerk.) szociális programjából, és abból, ahogyan megengedi a rasszizmust Magyarországon.

Nincs tovább. Azért nincs, mert a pohár csordultig van. Túl is csordult. De a pohár tartalma sem iható a Magyarországi cigányság számára. De mi cigányok mégis isszuk a pohár poshadt levét. És már egy jó ideje tesszük ezt. Ami nem oltja a mi szomjunkat. És mindaddig, míg szomjúhozni fogunk, míg a Magyarországi cigányság feje fölött nincs fedél, diszkriminálják az élet minden területén, megengedik nyíltan a rasszizmus minden formáját, nincs összefogás a cigányság között, míg éhezik és nincs munkája.”


- idézet Chikán Kornélia, a Magyarországi Roma Összefogás szóvivőjének beszédéből. Ezen túl felemelte szavát, hogy a mai Magyarországon nem csak a roma társadalom közösségi jogai lettek megkurtítva azzal, hogy kizárólag kisebbségi jelöltekre szavazhatnak, de mind a 13 hazai kisebbségé is. Éppen ezért összefogásra szólította fel valamennyi hazai kisebbséget, kiemelve azt is, hogy gazdasági kárai is származhatnak ebből hazánknak. Érvelése szerint a többi magyarországi kisebbség anyaországaiból érkező tőke (is) elapadhat, tovább mélyítve hazánk és az elszegényedett társadalom gazdasági problémáit.


 

A további beszédek közös vonása volt az elmúlt évek, hónapok, sőt hetek szélsőjobboldali megnyilvánulásainak felsorolása, a többségi társadalom alacsony toleranciaszintje, a kisebbségek összefogásának hiánya, a passzivitás, a félelem.

 

Este nyolc óra körül a rendezők arról kaptak hírt, hogy az Aréna előtti szélsőjobboldali tüntetés résztvevői a rendőrségi feloszlatás után az ellentüntetők felé tartanak. Az antifasiszta demonstráció férfi tagjai sorfalat álltak a demonstrálókat védendő, erre azonban nem lett szükség, mert a 40-50 szélsőséges - szoros rendőri kísérettel - már csak akkor érkezett meg, amikorra a közelből mozgósított további  egyenruhások sorfala állta útjukat.


 

A szélsőjobboldaliak kikérték ugyan maguknak, hogy nácinak nevezik őket az antifasiszta tüntetés résztvevői a szópárbajban, azonban mint a kép közepén is látható, volt köztük olyan, aki náci karlendítésre emelte kezét.

Náci karlendítés rendőrsorfal előttMire lenyugodtak volna a kedélyek (mindkét oldalon), a szélsőségesek „vezetője” hátulról próbálta megközelíteni az ellentüntetést, azonban a rend őrei éberek voltak és igazoltatást követően eltávolították a feltehetően provokációs szándékkal érkező fiatalembert – pólója felirata legalább is ezt sugallta.


 

További atrocitás már nem történt. A rendezvény zárásaként Bach Szilvia – közkívánatra – elénekelte az LGT Valaki mondja meg című számát:

 


A demonstrációt követően a rendőrök elkísérték Hanti Vilmost, valamint a demonstrálókat is ahhoz a tömegközlekedési eszközhöz, amellyel haza akartak menni.

 

Az eseményről készült képek itt tekinthetők meg.

 

2013. 08. 30. 18:30 – 21:30


Érsek Juli tudósítása

Utoljára frissítve: 2013-10-16 10:52:35

További híreink
Az adriai szexbotrány után rehabilitálták Borkai Zsoltot
Borkai Zsoltot választották meg a Győri Atlétika Club (GYAC) elnökének. „Kis lépés Borkai Zsoltnak, nagy lépés a győrieknek” – kommentálta a hírt a szexbotrányba belebuko...
2023-06-02 13:53:23, Hírek, Fókuszban Bővebben
„Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet
Az érintettek közül sokan nem tudják, hogy a főváros anyagi támogatásával kiadott Havibérlet álláskeresőknek elnevezésű okmány nem érvényes Budapest területén a MÁV Zrt é...
2023-06-02 13:53:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Kegyelmet kapott Budaházy Novák Katalintól – a Mi Hazánk majálisán ünnepelte
A köztársasági elnök szerint a pápalátogatás különleges alkalom, ezért adott kegyelmet a Hunnia-per elítéltjeinek.
2023-05-02 17:57:46, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Suhajda Szilárd tragikus szerencsétlensége az elmúlt napok egyik központi témája, azonban van egy emlékpad a P...
Bővebben >>