. Ma Gedeon napja van.
Egy tanár hitvallása a hivatásáról: Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk
2013-10-02 14:28:00
Egy tanár hitvallása a hivatásáról: Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk

Egy tanár hitvallása a hivatásáról: Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk

Árvai Gábor, földrajz-történelem szakos általános iskolai tanár közösségi oldalán akadt szerkesztőségünk az alábbi elkeseredett posztra - melyet a szerző hozzájárulásával adunk közre. A bejegyzés a tanítás mindennapi nehézségeiről szól. Nem a hiányos eszközökről, nem az új Köznevelési Törvényről, nem a Klebersberg Intézményfenntartóról, hanem az általános iskolai oktatás mai színvonaláról. Tanulságos írás. A facebook-on több komment is érkezett, melyek közül az érdekesebbeket szintén megmutatjuk.




21 éve állok a katedrán. Nagy lelkesedéssel kezdtem el tanítani annak idején. 


Ez a lelkesedés már a múlté. Nem tagadom. Miért is lennék lelkes? Nem ad erre okot sem a gyerekanyag, sem az oktatási közeg.


Mumus lettem - állítólag. Hogy miért? Mert nálam még van valamennyi követelményszint. Mert én még hiszek abban, hogy a küzdelmet, a kitartást a tanulásban, a munkában az általános iskolában kell kezdeni megtanítani a gyermekkel. Nem adok botrányos feleletekre potya jegyet. Nem játszom el, hogy minden rendben a tanulók tanulásával csak azért, hogy népszerű legyek és gyakorlatilag semmire adjak jó jegyet. Nem teszem, mert nem csapom be a gyereket, a szülőt, de magamat sem. Én azt gondolom, hogy az általános iskola felkészítő a középiskolára, azaz előkészítője a középfokú oktatásnak. Mi zajlik az általános iskolában manapság? Lötyögés, nem tanulás, ejnye-bejnye, aztán hadd menjen a gyerek egy osztállyal feljebb, mert ez az elvárás. Szabaduljunk meg tőle... Tényleg jó ez a gyereknek? Ilyen világot élünk, hogy a tudás semmit sem számít? A tudás értéke teljesen devalválódott. Való világ, Megasztár kell nekünk! Nem tudás! 


Pechemre, két olyan tantárgyat tanítok, amit tanulni kell(ene). 
De nem megy ez a tanulás. Olyan szövegek hangzanak el feleléskor, hogy az ember felteszi magában a kérdést, hogy most milyen intézményben van tulajdonképpen? Hová került? Nem hinném el, ha nem én lennék az áldozat, akinek ezeket végig kell hallgatnia. Pedig esküszöm, nem ezeket a sületlenségeket tanítom. De olykor a fal is többet tud, mint a gyerekek - sokszor van ilyen érzésem.


Becsülettel dolgozom, becsülettel próbálom a gyerekek fejébe juttatni a tudást. Biztos hibázok is, hiszen nincs ember hiba nélkül. De a jóindulat vezérel. Így is már sokkal lejjebb adtam a szintet, mint pár éve. De még lejjebb menni nem tudok és nem is akarok. 


Mindig segítettem annak, aki gyenge volt, de látszott, hogy akar. A mai gyerekek egy része nem is akar, teljesen akaratgyenge. Milyen felnőttek lesznek ők? És ehhez mi asszisztálunk? Mondjuk már ki, hogy ebből nagyon nagy baj lesz később! Ha bekerülnek a foglalkoztatási piacra, mit kezdenek magukkal? 


Kérem a szülőket, gondolják végig ezeket a gondolatokat! Nem futni kell jobbra-balra, hogy milyen terror van földrajz vagy történelem órán, hanem meg kell ismerni a gyermeket, annak képességeit, vagy éppen trehányságait. És szembe kell nézni vele! Ne mentsék a menthetetlent! Mire építenek ezek a gyerekek a középiskolában, ha itt semmit sem sajátítanak el. Vagy ez már nem számít. Nekem számít! Ehhez nem adom a nevemet! Ha adnám, az lenne a vég. Lehet, hogy nálam küzdeni kell, de talán az életben jobban megállják a helyüket, akik megértik, hogy mit miért követelek.


Non scolae, sed vitae discimus - Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk.


Az élet eldönti, hogy kinek van igaza. 
Még bízom benne, hogy nekem!

Szemezgetés a kommentekből 1.

További kommentek a galériában!

Utoljára frissítve: 2013-10-16 10:30:21

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>