. Ma Andrea napja van.
A számítógép lelke, nélkülözhetetlen alkatrésze: a processzor
2020-06-21 12:49:43
A számítógép lelke, nélkülözhetetlen alkatrésze: a processzor

A számítógép lelke, nélkülözhetetlen alkatrésze: a processzor

Munkavégzés tekintetében kifejezetten gyors, napjainkban másodpercenként akár több millió művelet elvégzésére is képes lehet.

 

A megfelelő processzor kiválasztásakor számos olyan tényező létezik, amelyet figyelembe kell venni annak érdekében, hogy az igényeinek legmegfelelőbbet tudja kiválasztani, és elégedett legyen számítógépe teljesítményével és sebességével egyaránt.

 

Milyen tényezőkre érdemes odafigyelnie választáskor?

 

Vásárláskor számos olyan kifejezéssel találkozhat, amely lehet, hogy elsőre nem mond el sok információt magáról. A gép oldalára vagy aljára ragasztva szembe tűnhet a Core i3, i5, i7 vagy i9 kifejezés. Elsősorban a magok száma adja a legnagyobb különbséget, míg a Core i3 jelű processzorok 2 magosak, addig a Core i5 és általában az i7 modellek már 4 maggal rendelkeznek. Azonban a magasabb árkategóriába tartozó i7 modellek már 6 magosak is lehetnek.

 

Szálak számában is különbség fedezhető fel, ez az adat azt határozza meg, hogy a processzor hány szálon képes dolgozni, azaz minél több a szál, annál nagyobb teljesítményre lesz képes a készülék. Továbbá az sem mindegy, hogy mire szeretné használni. Abban az esetben, ha játszani szeretne a gépen, akkor nem mérvadó a szálak száma, míg tömörítésnél, videószerkesztésnél megmutatkozik a teljesítménytöbblet. Példaként a Core i3 modellek 4 szálon dolgoznak, míg a 4 magos Core i7 modell 8 szálon, addig a 6 magos modell 12 szálon képes dolgozni.

 

További jellegzetességek, amelyeket érdemes megfontolnia

 

Az úgynevezett Turbo-Boost technológia megléte sem másodlagos. A teljesítmény támogatásában van kifejezetten nagy szerepe, pontosabban lehetővé teszi a processzormag órajelének dinamikus emelését. Abban az esetben, ha a processzor olyan adatokkal találkozik, amelyekkel korábban már dolgozott, akkor azok az úgynevezett gyorsítótárba kerülnek.

 

A gyorsítótár segítségével ezen adatokat nem kell újra és újra beolvasnia a rendszernek, hanem gyorsan képes feldolgozni azokat. Azonban ezen adatok tárolása helyet vesz igénybe: míg a Core i3 modell 3 MB-nyi gyorsítótárral rendelkezik, addig a Core i5 6 MB, a Core i7 pedig 8-15 MB gyorsítótár elérésére képes.

 

Amennyiben segítségre szorulna a választás terén, akkor keresse fel a BestMarkt weboldalát, ahol szakemberek várják kérdéseit, és szaktudásuk alapján nyújtanak segítséget az Ön számára legjobb processzor kiválasztásában.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>